De werkgroep haalt oud papier op voor de Grote Kerk.
De werkgroep haalt oud papier op voor de Grote Kerk. Foto's: WeesperNieuws

Werkgroep Oud Papier als grofvuil aan de straat gezet?

Al bijna 25 jaar haalt de werkgroep Oud Papier het oud papier op in Weesp. De GAD gaat dat nu zelf doen.

WEESP Al bijna 25 jaar haalt de werkgroep Oud Papier het oud papier op in Weesp. De opbrengst wordt gebruikt voor het onderhoud van de Grote Kerk. Nu de GAD heeft aangekondigd zelf het oud papier in te zamelen, vreest de Protestantse Gemeente voor financiële problemen bij het onderhoud van de kerk.

Via de krant moest de werkgroep ontdekken dat het papier in Weesp vanaf 1 januari 2022 door de GAD en niet meer door de werkgroep van de Protestantse Gemeente wordt opgehaald. Kees Lijnsvelt, voorzitter van de werkgroep, is op z’n minst gezegd verbaasd. 

“Jarenlang hebben wij ons ingezet en verantwoordelijk gevoeld om het oud papier weg te halen. En nu moeten we via de krant horen dat dit gaat stoppen. Ja, dat verbaast me.” Lijnsvelt vertelt trots dat de werkgroep Oud Papier al sinds 1997 een keer per maand het oud papier in Weesp inzamelt. “Op vrijdag halen we met een man of tien het papier op in de oude binnenstad. Op zaterdag doen we met dertien man de ring om de binnenstad heen. We zijn met een vaste groep vrijwilligers.” Hij lacht. “Toevallig zijn dat allemaal mannen. Misschien omdat het vrij zwaar werk is. Maar vrouwen zijn ook welkom hoor.” Met het ophalen van het oud papier wordt jaarlijks rond de 14.000 euro opgehaald. Lijnsvelt: "Alle gelden die wij ophalen komen volledig ten goede aan het onderhoud van de Grote Kerk. Het wordt dus niet voor overige kerkkosten gebruikt, puur voor het gebouw. Wij ontvangen enerzijds een subsidie van de Rijksdienst van Cultureel Erfgoed en het aanvullende deel wordt betaald van de opbrengst van het oud papier.”

Lees verder op WeesperNieuws.nl/Extra

Van de opbrengst wordt onderhoud gepleegd.