Afbeelding

Spinnen-invasie

Een topwoord voor galgje natuurlijk. De spin rukt op. Niet zoals de wolf. Maar toch. Weespersluis is sinds een paar weken compleet overgenomen. Deze nieuwe bewoners bepalen inmiddels hoe je je als mens door de tuin beweegt. Ja, ook binnenshuis is er zelfs geen redden meer aan. Arachnofobie is de nieuwste angst.

Je zou de film uit 1990 moeten bekijken om de overeenkomsten te herkennen. Zo realistisch!

Even een korte les. De spin is geen insect. Valt namelijk onder de spinachtigen. Een groot verschil is dat een insect 2 ogen heeft en de spin tot vaak wel 8. Ook in het aantal poten is hij marktleider. Maar liefst 2 meer. Inmiddels bestaat de spin al meer dan 400 miljoen jaar. Dat betekent dat de spin de dinosaurus ook iedere ochtend heeft begroet. En die laatste heeft al snel het loodje gelegd. In tegenstelling tot onze muggendoder.

Wat zijn grootste kracht is? Komt-ie. De spin is sinds - pak ‘m beet - 5 jaar een beschermde diersoort. Wat betekent dat de mens de spin niet mag doden. U bent dan in overtreding en justitie kan u hiervoor bestraffen.

Oftewel: de spin wint.

Ik denk opeens terug aan wat mijn nijverige oma mij leerde. Zij kwam niet aan met een schaaltje water en zout om het vocht aan het web te onttrekken. Maar pakte ‘s ochtends de ragebol. Want, ik citeer: “Een spin in de morgen brengt kommer en zorgen.”

Neeeee oma! De avondspin brengt de zegen in. Amen.