Gerard van Deelen in 2008.
Gerard van Deelen in 2008. Foto: André Verheul sr

‘Als ik het leven over mocht doen, was ik eerder bij de radio gegaan’

Op zijn laatste dag als voorzitter van Radio Weesp werd Gerard van Deelen ereburger van Weesp, ook omdat hij een echte bruggenbouwer was. Gerard overleed 11 september jl. op 85-jarige leeftijd.

WEESP Het was de laatste jaren stil rond Gerard van Deelen. Dat was zijn eigen keuze, heel bewust genomen bovendien. Hierover zei hij in een interview in de zomer van 2020: “Weet je wat het is, ik ben nu 84 en ik heb in zo veel besturen gezeten. Maar als je zo oud bent als ik dan is je kennis op een gegeven moment gedateerd. Het is nu een andere tijd en ik wil de jongere generatie niet lastigvallen met mijn meningen. Zij doen de dingen anders en hebben andere meningen en daar moet je je niet in mengen." 

Die uitspraak typeert Gerard: bescheiden, beschouwend en realistisch. Eigenschappen die hem sieren en die voor Weesp op meerdere momenten van grote waarde zijn geweest. Hij trad nooit heel nadrukkelijk op de voorgrond, zijn talenten kwamen vooral tot hun recht achter de schermen. 

Bruggenbouwer

Gerard is als bestuurslid actief geweest binnen uiteenlopende clubs en organisaties, zoals voetbalclub ADE, de Rabobank, Radio Weesp, de raad van toezicht van De Woningbouw, de sportkoepel, de golfclub, het jazzfestival en bedrijvenvereniging IVW. Zijn verbindende kwaliteiten bleven niet onopgemerkt. Er was een tijd in Weesp dat Gerard bij uitzichtloze situaties als bruggenbouwer werd ingeschakeld. Met zijn rust en charme wist hij mensen weer constructief met elkaar in gesprek te krijgen, en voor zover bekend altijd met een goede afloop. Zo beslechtte hij in 2004 een bestuurscrisis binnen de toenmalige lokale woningcorporatie De Woningbouw en speelde hij een belangrijke rol binnen de samenvoeging van de drie voetbalclubs in 2003. 

Dat Gerard van Deelen als geboren Rotterdammer zo betrokken raakte bij de Weesper samenleving is terug te leiden naar Borsu, een toenmalig computerbedrijf in Weesp waarvan Van Deelen halverwege de jaren tachtig financieel directeur was. Het bedrijf deed - omwille van het imago, zo zei hij eerlijk - veel aan sponsoring. Zo kwam het dat Radio Weesp in 1988 bij Borsu aanklopte voor geld en een computer. De omroep wilde een kabelkrant beginnen. Van Deelen had aanvankelijk bedenkingen, maar werd geraakt door het enthousiasme van Adri de Bruijn en Cor van Willigenburg. Uiteindelijk verstrekte hij namens Borsu niet alleen het geld en de computer, maar zorgde op persoonlijke titel ook voor een betere bestuurlijke structuur bij de omroep en de kabelkrant, waar later het WeesperNieuws uit zou voortvloeien.

Live in de uitzending

Radio Weesp vroeg een computer en kreeg daar een voorzitter bij

Gerard van Deelen is uiteindelijk 25 jaar lang voorzitter van Radio Weesp geweest. Van alle organisaties waarin hij bestuursfuncties heeft vervuld, is de lokale omroep de club geweest waar hij het langst is blijven hangen. Zijn laatste dag als voorzitter was op 9 mei 2012. Die avond was Van Deelen mede-presentator van het actualiteitenprogramma Lokaal Centraal en kwam toenmalig burgemeester Bart Horseling de studio binnenvallen om de aftredend voorzitter live in de uitzending de erepenning van Weesp te overhandigen. In de jaren daarna was Van Deelen nog wel regelmatig op de radio te horen. Hij presenteerde een jazzprogramma op de maandagavond en later het programma Flower Power voor vijftig-plussers. Daaraan kwam een einde toen eind 2019 Radio Weesp werd opgeheven. 

Laatste interview

Voor een nog te verschijnen boek over Radio Weesp had Gerard van Deelen afgelopen februari een gesprek met André Verheul. In dit laatste interview zei hij onder meer: 

“Hoe ik terugkijk op mijn tijd bij de radio? Ik vond het fantastisch! Weet je wat ik het allermooiste vond? De samenwerking van jong en oud binnen één organisatie. In de studio vielen de leeftijden weg. Iedereen werkte met elkaar samen. En de ouderen leerden van de jongeren. Op het gebied van techniek, maar ook met hun frisse manier van denken. Als ik die jonge gasten zo bezig zag in de studio, dacht ik: goh, daar kan ik nog wat van leren. Tegelijkertijd kon iedereen zichzelf zijn. Iedereen behield respect voor elkaar. Dat was iets unieks. Zo zou ik het in de hele maatschappij wensen.”

"We hebben met Radio Weesp, Kabelkrant Weesp en WeesperNieuws echt iets neergezet. Het belangrijkste element voor mij is altijd geweest: het versterken van de saamhorigheid binnen de gemeenschap waarin je leeft. Radio, kabelkrant en krant waren en zijn belangrijke verbindende waarden binnen Weesp. Dat merk je in bijna ieder gesprek dat je in Weesp voerde: via ons hadden ze ervan gehoord of gelezen.”



De medewerkers van het WeesperNieuws en de oud-medewerkers van Radio en Kabelkrant Weesp wensen de nabestaanden van Gerard van Deelen veel sterkte met hun verlies. We zijn blij en trots dat Gerard zijn kwaliteiten en enthousiasme zo lang met ons heeft willen delen.