Voor de laatste gemeenteraadsverkiezingen van Weesp in 2017 richtte de politiek een verkiezingswinkel in.
Voor de laatste gemeenteraadsverkiezingen van Weesp in 2017 richtte de politiek een verkiezingswinkel in. Foto: WeesperNieuws

Van gemeenteraad naar bestuurs- commissie: who's in & who's out?

Nog een kleine zes maanden en dan wordt Weesp onderdeel van Amsterdam. In deze nieuwe rubriek brengen we de gevolgen in kaart.

WEESP In I am Weesp pluist de redactie de komende maanden uit wat het samengaan met Amsterdam betekent voor zaken die nu nog echt Weesps zijn. Omdat I am Weesp ook de lijfspreuk had kunnen zijn van onze lokale volksvertegenwoordigers bijten zij in deze rubriek de spits af. 

Van een zelfstandige gemeenteraad naar een bestuurscommissie als schakel tussen de burgers van Weesp en het stadsbestuur van Amsterdam: wie van de oudgedienden is daarvoor in en wie geeft zijn portie aan Fikkie? 

Weesp hoort vanaf 24 maart 2022 bij Amsterdam > Weesp en Driemond worden samen Stadsgebied Weesp > Dit stadsgebied krijgt een volksvertegenwoordiging in de vorm van een bestuurscommissie > Die bestuurscommissie wordt tegelijk met de landelijke gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 gekozen > De bestuurscommissie kiest uit haar midden een dagelijks bestuur > Dit bestuur kan eigen afwegingen en keuzes maken, maar binnen de stedelijke (beleids)kaders van Amsterdam > De bestuurscommissie krijgt een eigen budget. 

Usual suspects

Er zijn nog geen openbare kandidatenlijsten. Hoeft ook niet, want die kunnen nog tot 31 januari worden ingediend. De gemeente is zelf ook nog volop bezig om mensen enthousiast te maken voor deze nieuwe vorm van bestuur. Welke nieuwe namen er straks opduiken is dus nog niet te zeggen, maar het ligt voor de hand dat een deel van de huidige volksvertegenwoordiging het volk wil blijven vertegenwoordigen. De usual suspects noemde Christian Zierleyn van D66 dat al eerder. Als we de fracties naar hun toekomstplannen vragen, wordt duidelijk dat de huidige politiek er trots op is dat Weesp het behoud van een eigen volksvertegenwoordiging heeft weten af te dingen, maar dat er ook nog veel vragen zijn. Want hoe groot de invloed van deze bestuurscommissie zal zijn en hoe hoog het budget wordt en waaraan dat mag worden besteed, zijn zaken die nog worden uitgewerkt. Voor Amsterdam is deze situatie ook nieuw. Doordat er nog veel onduidelijk is, blijken veel usual suspects het voortzetten van hun politieke werk daarom niet zo usual te vinden. 

Who's in & who's out? Dat lees je op WN Extra. 

De mate van invloed, de hoogte van het budget; allemaal nog onbekend



Zodra Weesp bij Amsterdam hoort: worden onze huizen dan meer waard? Komt burgemeester Halsema op de koffie als we 60 jaar getrouwd zijn? Ligt ons nieuw paspoort straks klaar in de Stopera? En rukt kazerne Anton uit voor een brand in Weesp? De leden van WeesperNieuws Extra worden elke week bijgepraat in I am Weesp. Word ook lid en word hierdoor een welingelichte Weesper in Amsterdam

i am