Hier komt de Weesperschool. De kans dat het bouwplan wordt aangepast, wat de omwonenden graag willen, is zeer klein.
Hier komt de Weesperschool. De kans dat het bouwplan wordt aangepast, wat de omwonenden graag willen, is zeer klein. Foto: WeesperNieuws

Politiek liet zich verblinden door betaalbare woningen

De kans was al klein, maar na het eindrapport van de Ad Hoc Commissie is de kans op aanpassingen in bouwplan Weesperschool nog kleiner.

WEESP De kans was al klein, maar met het eindrapport van de Ad Hoc Commissie Weesperschool is duidelijk dat het bouwplan Weesperschool vrijwel zeker niet zal worden aangepast. Om het tij te keren kan de raad alleen nog besluiten om het bestemmingsplan niet aan te passen. Of ze dat wil, zal blijken.

Toen de gemeenteraad besloot dat de ontwikkeling van wat nu heet het plan De Weesperschool volgens een tender zou worden aanbesteed, betekende het dat vanaf dat moment in feite het pleit was beslecht. Het plan van ontwikkelaar BPD dat door het toenmalige college van B en W was uitgekozen als beste, zou vanaf dat moment moeiteloos richting eindstreep gaan. 

Een gunst

En hoewel bestuurders de mond vol hebben over participatie, hebben omwonenden geen enkele kans gehad om het plan bij te sturen. Dat ontwikkelaar BPD heeft besloten op aangeven van de bewoners nog een paar kleine wijzigingen aan te brengen, mag eerder als een gunst worden beschouwd dan dat BPD daartoe de plicht had. En nog één belangrijke conclusie: de gemeenteraad heeft niet heel veel mogelijkheden meer om het plan nog aangepast te krijgen. “Aanpassing van het plan zoals gewenst door bewoners zou betekenen dat de destijds afgewezen kandidaten juridisch met succes de aanpassingen kunnen aanvechten”, luidt een van de conclusies van de Ad Hoc Commissie Weesperschool.

Eindverslag

Dit wordt allemaal helder uit het eindverslag van de Ad Hoc Commissie Weesperschool waarin de raadsleden Christian Pfeiffer (GroenLinks), Lars Boom (WSP), Cees Sluyk (CDA), Laura van Dalen (VVD) en Rob ’t Hart (D66) zitting namen. Het doel van de commissie was erachter komen hoe de besluitvorming van het plan De Weesperschool tot stand is gekomen en hoe het heeft kunnen gebeuren dat naast het kavel waar de Jan Woudsmaschool tot 2009 stond, ook de groenstrook ernaast bij het bouwplan is getrokken. Welnu, vooral de gemeenteraad die de stad tussen 2014 en 2018 diende, heeft zich laten verblinden door het gegeven dat hier een mooie kans was om betaalbare woningen te bouwen. Want dat is wat nu voorligt: een plan met tachtig betaalbare huur- en koopwoningen in twee woonblokken van elk veertig, plus acht ongetwijfeld duurdere eengezinswoningen.

De kleine aanpassingen van BDP kunnen worden gezien als een gunst

Lees verder op WeesperNieuws.nl/Extra