Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.
Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk. Foto:

Groetplicht

Veel jongere Weespers zijn vast niet op de hoogte van de vroegere militaire groetplicht. Deze groetplicht bestond in de Nederlandse krijgsmacht tot 1973. De afschaffing vond plaats op aandrang van de Vereniging van Dienstplichtige Militairen (VVDM). De verplichting een meerdere in rang te groeten, want daar ging het om, werd als een hopeloos ouderwets ritueel gezien. Oorspronkelijk is de militaire groet het geven van een teken van respect. Maar het afdwingen van een groet past natuurlijk niet goed bij het uiten van respect.

Als huisarts heb ik gewerkt in Amsterdam bij het Mercatorplein. Op een dag kreeg ik een aanmerking van mijn collega-huisarts: Ik had een patiënte die mij was tegengekomen op de Jan Evertsenstraat niet gegroet! Voor deze patiënte die mij op straat zag en herkende (en ik haar niet) was dit een schok geweest. Zij had zich daarover beklaagd.

Wat heeft dit nu met Weesp te maken? Ik heb de indruk dat mensen in Weesp elkaar veel minder groeten dan voorheen. Vaak kijken mensen elkaar in het voorbijgaan niet eens aan. We lopen elkaar straal voorbij, lijkt het wel. Net of we elkaar willen ontwijken. Zijn we bang voor contact geworden? Ook in winkels en in openbare ruimtes wordt er ‘gewoon’ voorgedrongen, alsof de ander er niet is. Dat is geen teken van respect, toch? 

Enkelen zien hier Amsterdamse invloeden in. “De bakfietsen brengen dit mee.” Er is onmiskenbaar een instroom van nieuwe inwoners in Weesp. Velen daarvan zijn afkomstig uit omliggende gemeentes, vooral Amsterdam. Nieuwe inwoners nemen hun eigen gewoontes mee naar Weesp. Niet groeten hoort daar wellicht bij. Hoewel mijn ervaring op de Amsterdamse Jan Evertsenstraat dus anders was.

Is de invoering van een soort groetplicht in Weesp een idee…? De lezers van deze column wil ik daarom uitnodigen personen die ze op straat zien in Weesp (bekend en onbekend) vriendelijk te groeten en - wellicht - namen uit te wisselen... Neem de moeite hiervoor. Misschien leren we elkaar daardoor kennen. Nee, dit is geen soft verhaal! Elkaar groeten en ontmoeten is iets dat velen nodig hebben. Nu meer dan voorheen.