Afbeelding
Foto: Marieke Zeeman

Van journalist naar kunstenaar: ‘Het zat altijd in me, ik moest alleen uit de kast komen’

Kunst & cultuur

Na jarenlang als journalist gewerkt te hebben – onder meer voor De Nieuwe Weesper – komt Hans Vonk tien jaar geleden naar eigen zeggen ‘uit de kast’ als kunstenaar. Komend weekend exposeert hij in de synagoge in Weesp zijn mooiste schilderijen, tekeningen en foto’s die hij het afgelopen decennium heeft gemaakt.

“Hier staan de werken die ik dit weekend tentoon ga stellen.” In zijn huis in het centrum van Weesp wijst Hans Vonk (70) naar de ruimte tussen de open trap en de goedgevulde boekenkast. Onder een stel witte lakens ligt zijn werk. “In totaal ga ik twaalf, of misschien dertien of veertien schilderijen exposeren. En nog vier tekeningen en zestien foto’s. De synagoge wordt ook voor andere doeleinden gebruikt, dus ik kan mijn werk pas vrijdagochtend daarnaartoe brengen. Dan heb ik tot vier uur om alles in te richten, want dan opent mijn expositie.”

Schrijven over kunst

Tijdens zijn solo-expositie (van 15 oktober tot en met 17 oktober in de synagoge in Weesp) toont Hans zijn mooiste werken. Deze zijn gemaakt in de afgelopen tien jaar, w..