Afbeelding
Foto: G.J. Schultz

Geenszins

Waarom naar een viskraam gaan als de beste vis gewoon om de hoek te koop is? Het heeft mij altijd verbaasd. Als enige reden kan ik bedenken dat het misschien 80 meter lopen scheelt.

De beste viswinkel van Weesp vindt u volgens mij op de Nieuwstad. Een prachtige naam voor een grachtenkant. Ik denk dat aan die zijde zich ooit een nieuwe stad ontwikkelde. Vraag ik nog aan Simone Bijlard. Zij maakt o.a. prachtige stadskaarten over Weesp.

J&J Vishandel dus. Ik bestelde daar vorige week een broodje makreelfilet, nam verse kreeftensoep mee en at er een haring. En nog één. Bizar mals, zacht, superlatieven. Mocht je daar de kans krijgen om Jo en Jacquelien (ja, J&J) even te spreken, vraag dan welke idioot lange route de paling heeft afgelegd voordat die in hun winkel terechtkwam (Bermudadriehoek, Saragossazee, IJsselmeer…). Of hoeveel soorten haring er zijn (meer dan je denkt, net zoals er vershoudvarianten zijn). Wel eerst wat bestellen, want je bent dan niet van ze af.

Maar goed. Even terugkomend op de viskraam. Ik dacht: zou men simpelweg niet weten dat er verderop een uitstekende viswinkel is? Dus vroeg ik het aan een 8-tal kibbelingeters bij de kraam. Ze wisten het inderdaad niet. De helft was niet afkomstig uit Weesp. De andere 4 hielden alleen van kibbeling. Niet van vis.

Goed. Punt gemaakt. Ik ga zo naar Jo. Voor een nieuw verhaal over een - het liefst - onbekende vis en een zachtmalse haring natuurlijk.