Het levert een heel mooi plaatje op, al die verlichting. Maar als het aan de Nacht van de Nacht ligt, is het op 30 oktober donker.
Het levert een heel mooi plaatje op, al die verlichting. Maar als het aan de Nacht van de Nacht ligt, is het op 30 oktober donker. Foto: WeesperNieuws

Gemeente Weesp doet mee aan de Nacht van de Nacht

Algemeen

WEESP Gemeente Weesp doet dit jaar mee aan ‘de Nacht van de Nacht’. Op zaterdag 30 oktober wordt in de avond en nacht de verlichting gedoofd bij een aantal gebouwen van de gemeente om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting.

“Donker Nederland wordt ‘s nachts steeds lichter,” schrijft de gemeente. Nederland is zelfs één van de meest verlichte landen in Europa. Terwijl echt donkere nachten goed zijn voor mens en dier. En voor het milieu, want al dat licht kost heel veel energie.” 

Daarom wordt sinds 2005 jaarlijks de Nacht van de Nacht georganiseerd op de laatste zaterdag van oktober. Op de nacht dat de zomertijd eindigt, doven aan aantal gemeenten, bedrijven en huishoudens de verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing.

Volgens de gemeente doet Weesp al best wat om lichtvervuiling te voorkomen. “Veel straatverlichting is aangelegd in een periode dat alles in het belang van verkeer stond,” schrijven ze. “Natuurlijk is veiligheid belangrijk, maar de gemeente heeft dankzij proeven ontdekt dat straatverlichting anders en minder kan. Verlichting wordt steeds beter. Bij groot onderhoud en nieuwe aanleg gebruikt men daarom alleen nog maar energiezuinige dimbare LED. Zo heb je minder last van verblinding en lichtvervuiling.”

Naast mensen aansporen om op 30 oktober het licht uit te laten, organiseert de Nacht van de Nacht ook allerlei activiteiten op die laatste dag van oktober. Zo is er bij Forteiland Pampus in Muiden een nachtwandeling. Alle activiteiten en meer informatie is te vinden op de website van de Nacht van de Nacht: www.nachtvandenacht.nl.