Afbeelding
Foto:

Te veel reclame

De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit ligt in de heg met Vomar. De CRK heeft bezwaren tegen de reclame-uitingen die vloeken met het beschermd stadsgezicht.

Natuurlijk zijn alle alle ideeën van supermarktketen Vomar die het had over de reclame-uitingen aan de nieuwe winkel aan de Achtergracht voorgelegd aan de CRK, dat sinds 1 december 2019 de taken van de welstandscommissie heeft overgenomen. De CRK heeft Vomar vervolgens ook geadviseerd, maar daar is niets mee gedaan klinkt duidelijk door in een recente uitspraak die de CRK deed. “De supermarkt heeft vele reclame-uitingen op de voor- en achtergevel geplaatst. Er is eerder een ontwerp voorgelegd waarover geadviseerd is.) Er is echter in het geheel niet tegemoetgekomen aan de bezwaren in het advies. Er zijn zelfs reclame-uitingen toegevoegd. De winkel ligt in het beschermd stadsgezicht, zodat terughoudendheid bij reclame past”, laat de CRK weten.

De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit adviseert het gemeentebestuur over welstand en monumenten. Adviezen gaan niet alleen over bouwplannen, maar ook over plannen voor woonboten, reclames en kunst op straat. De CRK hefet de taken van de welstandscommissie in Wesp overgenomen.
Adviezen hoeven niet te worden overgenomen door de gemeente, maar in de regel gebeurt dat wel.

Het advies is veelomvattend, dat kunnen we wel vaststellen. De volgende punten kwamen erin voor:
- de lichtbak boven de entree moet uitgevoerd worden als losse doosletters
- de voorgevel bevat drie haakse borden in plaats van twee ;
- de haakse borden en de losse letters op dezelfde hoogte boven de ramen plaatsen;
- raamfolie (afbeelding) zijn niet toegestaan;
- aan de achtergevel bij de toerit naar het parkeerdek geen gevelreclames;
- op het parkeerdek één gevelreclame en alleen boven de entree voor de klanten en deze uitvoeren als losse letters en geen lichtbak.

Er is nog meer

En dat is nog niet genoeg, lezen we in het verslag. Bij deze punten komen ook nog deze:
- de dichtgeplakte ramen op de hoek aan de Achtergracht zijn ontoelaatbaar, omdat ze het gebouw afsluiten op een prominente plaats aan de gracht. Het is begrijpelijk dat inkijk in een magazijn onwenselijk is, maar aan deze zijde kunnen andere functies als winkelruimte, kantoren of kantine gesitueerd zijn. Anders zijn bijvoorbeeld vitrines een manier om een open en levendig straatbeeld te maken;|
- de borden (of raamfolies?) en spandoeken met verwijzingen naar de parkeerplaatsen en tarieven zijn niet toegestaan en doen ernstig afbreuk aan het straatbeeld;
- de rode raamfolies in de bovenlichten zijn niet toegestaan en doen ernstig afbreuk aan het gevelbeeld;
- de grijze raamfolies in de onderste helft van de ramen van het pand in het midden zijn niet toegestaan.

‘Er zijn zeer veel reclame-uitingen’

De slotsom luidt: “Er zijn zeer veel reclame-uitingen. De reclame-uitingen en verwijsborden die niet genoemd zijn moeten uiteraard ook voldoen aan de criteria en passen bij de ligging van het gebouw in het beschermd stadsgezicht”, besluit de CRK.

We hebben de Vomar gevraagd om een reactie. De directie van de supermarktketen laat weten niet te reageren zolang ze nog in overleg is met de CRK.