Stephanie Prinssen is tekstschrijver en en communicatiemedewerker. Poes S is op Instagram te volgen onder to-cat-swoon. Volgende week op deze plek: huisarts Hans Burggraaff.
Stephanie Prinssen is tekstschrijver en en communicatiemedewerker. Poes S is op Instagram te volgen onder to-cat-swoon. Volgende week op deze plek: huisarts Hans Burggraaff.

Schijnprobleem

Nu de verenigende fase van de fusie met Amsterdam zo zoetjes aan door de bomen schijnt, kloppen vele harten vol verwachting over de verdeling van de koek en gard. Dat manlief L en ik hier positief in staan zal je niet verbazen, maar verder laat ik alle associaties met barmhartige heiligheid varen. Zeker nu, nu de intocht van de echte roodgemijterde cadeaustrooier door corona weer opnieuw is afgelast. 

Nee, dan sleep ik je liever mee in het schijnprobleem van vergispakketjes en onbedoeld bezoek waar straatnaamverwarring bij de grootstedelijke eenwording garant voor zou staan. Van de Aart van der Leeuwstraat tot aan de Kromme Elleboogsteeg aan toe, godbetert. En wat te denken van de Achtergracht? Juistem, van hetzelfde laken een pak. Een duplexfenomeen dat in deze kwaliteitskrant in de rubriek I am Weesp al eens werd aangekaart, maar waarvan de oplossing naar mijn smaak niet uitvergroot genoeg onder de loep werd gelegd. 

Daar voeg ik - niet geheel objectief - graag wat aan toe. Ik bedoel: hoezo ingaan op een voorbeeld uit 1987? Geen enkele weldenkende Weesper aapt klakkeloos de Driemondse aanpak na door achter elke dubbele straatnaam een streepje-Weesp te plakken. Daar heb je geen navraag bij de gemeente voor nodig. En nu ik het daar toch over heb: niemand neemt iets van een woordvoerder van diezelfde gemeente aan die ergens aan het eind van een alinea komt opdraven met postcodes en een gehandhaafde woonplaatsnaam. Wie impact wil, slaat de lezer met klinkende voorbeelden om de oren, meen ik mij te herinneren van een cursus effectief communiceren. Dus pak je Google Maps erbij en zoom je even in beide steden in op de Achtergracht, op nummer 16 welteverstaan. Dat levert in Weesp de copyshop van Maus, beter bekend als ‘de op AT5 van geluk huilende marathonfinisher', op en die verhaspel je toch niet zomaar met een pakhuis Juni, of wat? Tel daarbij mijn ervaring met bevriende Amsterdammers op die zowat een in tienvoud aangevraagd visum nodig hebben om zich buiten de Ring van de grote stad naar je verjaardag te begeven en je weet: dit opgeworpen stegen-en-wegenvraagstuk raak je in Weesp aan de straatstenen niet kwijt.