Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.
Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk. Foto:

Het woord Weesp

Met het naderende einde van Weesp als zelfstandige stad vroeg ik me af: Verwijzen Weespers in de toekomst in hun spraakgebruik nog naar het stadje Weesp? Anders gezegd: hoe vaak zullen ze straks het woord Weesp nog gebruiken? Natuurlijk zijn er namen zoals Smal Weesp en de Kom van Weesp. Daarin wordt het woord Weesp noodzakelijkerwijze vermeld. Dat geldt ook voor sportverenigingen zoals FC Weesp, de Weesper Tennisclub enz. Maar verder? Dan wordt het al snel minder. In veel namen en in het spraakgebruik van Weespers is het woord Weesp zelf niet opgenomen. Hoezo? Gewoon, omdat het altijd zo vanzelfsprekend is geweest. Nu wordt het, door het opheffen van de gemeente Weesp, een ander verhaal. Misschien moeten er woorden bij namen komen, die naar Weesp verwijzen… Bijvoorbeeld bij straatnamen? Ik denk dan aan de Weesper Herengracht, de Weesper Oudegracht. Kortom bij alle straatnamen die ook in Amsterdam voorkomen moet het woordje ‘Weesper’ ervoor gezet worden. Dat staat vriendelijk en is tegelijk meteen duidelijk. Niet het woordje Weesp erachteraan! Want dat bevordert onduidelijkheid. 

Behalve namen zijn er wellicht ook gezegdes die naar Weesp verwijzen? Het spreekwoord 'Ga fietsen stelen op het Damrak!' verwijst naar Amsterdam. Zouden er ook zulke Weesper uitdrukkingen zijn? Ik heb al een voorstel voor een spreekwoord gedaan in het kader van de scanautootjes die in Weesp overmatig toezien op betaling van de parkeerbelasting: 'In een lege Weesper vijver helpt vaker vissen niet!' Als de lezer Weesper spreekwoorden of gezegdes kent, wil ik dat graag vernemen.

In de tijd dat ik voorzitter van de Oranje Vereniging Weesp was, heb ik mij altijd sterk gemaakt voor speciaal voor Weesp geschreven koninginnedagliedjes. Ik noem er een paar: 'Heb je ook zo’n zin in Koninginnedag?', 'Het stadje aan de Vecht', 'Rood, wit, blauw, een zee van vlaggen!' Veel jongere Weespers kennen misschien nog wel eenn van deze liedjes, met in de tekst verwijzingen naar Weesp. Er zijn inmiddels Weesper koningsliedjes. Het woord Weesp wordt zo door de plaatselijke Oranjevereniging als het ware vereeuwigd. Er zijn vast veel Weespers die zulke en soortgelijke acties waarderen!