De geschiedenis van de Weespermop blijkt langer dan gedacht.
De geschiedenis van de Weespermop blijkt langer dan gedacht. Foto: WeesperNieuws

'De lekkerste Weespermop ter wereld'

WEESP Nieuw onderzoek van Jacques Meerman wijst uit dat de geschiedenis van de Weespermop veel verder teruggaat dan tot dusver is aangenomen. De directe geschiedenis gaat terug tot minstens de 16de eeuw, na een voorgeschiedenis die nog eens zes eeuwen langer is. Dat is dus ruim duizend jaar.

Op basis van dit onderzoek heeft de Amsterdamse meester-banketbakker Cees Holtkamp de volgens hem ultieme Weespermop ontwikkeld op basis van historische ingrediënten en hij bedacht er zelfs een nieuwe baktechniek voor.
Meerman concludeert dat de geschiedenis van de Weespermop zomaar duizend jaar oud kan zijn. Waarbij de vijfteinde eeuw niet ongenoemd mag blijven. Die Italiaan Martino da Como, kok van hoge kerkelijke functionarissen en een van de beroemdste Europese chefs van zijn tijd, had een marzapane-recept dat verdacht veel lijkt op dat van de Weespermop. Maar de geschiedenis gaat zoals gezegd veel verder terug en reikt ook veel verder dan Italië, tot in Baghdad zelfs. Het is een lang verhaal dat sinds gisteren te vinden is op WeesperNieuw Extra.

Hoe dan ook hebben Meerman en Holtkamp elkaar gevonden in dit 'verbond' onder aanvoering van Slow Food Amsterdam. En dat blijft niet onopgemerkt. Slow Food Amsterdam presenteert op 15 december namelijk in de Wispe Brouwerij in de Laurentiuskerk de, zoals ze het zelf aankondigt, ‘De lekkerste Weespermop ter wereld'.
Jacques Meerman, die het onderzoek heeft uitgevoerd, komt daarover vertellen en beantwoordt vragen en Cees Holtkamp vertelt zijn verhaal aan de hand van de twee recepten die hij ervoor heeft uitgewerkt: een recept voor thuisbakkers en een voor professionals. De burgemeester van Weesp, Bas Jan van Bochove, krijgt Cees’ authentieke moppen als eerste te proeven.

Het programma begint om 14,30 uur met een kop koffie (nog zonder koekje) en wordt afgesloten met een borrel met lekkere Weesper producten van brouwerij Wispe en van stokerij Anker Weesp. Om 17.00 uur is de presentatie ten einde.
Meer informatie is te vinden op de website Slowfood.nl en dan doorklikken naar event en Wespermop. Aanmelden kan via dorothea@slowfoodamsterdam.nl. Als gevolg van corona is er een beperkt aantal plekken beschikbaar en vol=vol. 

Op WeesperNieuws Extra staat een uitgebreid artikel over de geschiedenis van de Weespermop