Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.
Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk. Foto:

Onbereikbaarheid

Weesp probeert tegenwoordig Hilversum naar de kroon te steken als het gaat om files en onbereikbaarheid. Als huisarts leg ik vaak huisbezoeken af aan het einde van de dag, van Weespersluis tot Aetsveld, per fiets. De meeste patiënten wonen dicht bij mijn praktijk en eigenlijk is in Weesp alles vlakbij. Voor Driemond en Nigtevecht maak ik graag gebruik van een auto op zonnestroom. Een enkel keertje bezoek ik een buitenpatiënt. Dat zijn mensen die verbonden zijn aan de praktijk, maar buiten het officiële praktijkgebied wonen.

Het praktijkgebied van Weesper huisartsen wordt vanouds grotendeels begrensd door molens. Zoals: de Garstenmolen (Vreelandseweg), de Broekzijdse en Oostzijdse molen (‘t Gein), de afgeknotte molen langs de Gaasp, molen de Onrust (Keverdijk) en de Ankeveense molen (Provincialeweg). Als je buiten dit gebied woont, heet je een buitenpatiënt, waar collega’s vanouds niet voor waarnemen in vakanties en in de diensten. Soms leg ik een bezoek aan zo’n buitenpatiënt af. Afgelopen week ging ik bijvoorbeeld met de auto naar Diemen. Op de terugweg is dan opeens merkbaar: ik ben niet de enige op de Provincialeweg richting Weesp! Er staat één grote file van de Gaasper camping tot Tong Ah. Ik besloo de andere route te nemen langs het aquaduct over de Vecht en langs Weespersluis. Dan wordt direct duidelijk dat de ontsluitingsweg voor Weespersluis op zich laat wachten. De hele Korte Muiderweg is één grote file. De opstopping wordt mede veroorzaakt door het ontbreken van een fietstunnel onder het spoor bij de rotonde van de Bloemendalerpoldersingel, die de Leeuwenveldseweg moet verbinden met de Sportparklaan. Omdat deze tunnel er nog niet is, steken veel fietsers over bij de rotonde van de Leeuwenveldseweg / Korte Muiderweg. Fietsers hebben voorrang op snelverkeer. Het gevolg, vooral op spitstijden: files en opstoppingen, ook op de Leeuwenveldseweg en de Stationsweg / Herensingel. Deze problemen bestaan al heel lang en de wethouder, die een versnelde oplossing beloofde, heeft inmiddels een functie elders. Hij is burgemeester van Landsmeer. Zou hij meer met baantjesjagen bezig zijn geweest dan met het oplossen van dit probleem? Gelukkig zijn er opmerkzame raadsleden die onze 'onbereikbaarheid' op de agenda houden.