Afbeelding
Foto: Brian Elings

In een prettige opmaak wordt je verhaal vaker gelezen

WEESP De ruimte in de krant is beperkt, dus wat doe je: nog een alinea met belangrijke uitleg erbij of toch die tweede foto waarmee je de lezer meer kunt laten zien? Dit soort discussies wordt op alle krantenredacties gevoerd. Wij hebben altijd gezegd: als de opmaak uitnodigend is, wordt je verhaal vaker gelezen.

Als redacteur ben je dus niet alleen bezig met de inhoud van je tekst, ook met de presentatie ervan in de krant en online. Al vele jaren maken onze redacteuren zelf de webartikelen en de redactiepagina’s van de krant op. We ontwikkelden daarvoor een eigen tovermachine waarin alle facetten van het uitgeven samenkomen: Pubble. Uit een reeks vaste pagina-indelingen kiest de redacteur een lay-out en past de tekst en de foto’s daar precies op aan. Dat heet: op maat schrijven. Is de tekst te lang dan haalt de redacteur dus een zin of een alinea weg, net zolang tot het past. Is het te kort, dan moet er wat bij. Zo kan de redacteur ook zelf een streamer toevoegen (zo’n lichtblauw kopje dat halverwege de tekst breekt) of de grootte van de foto aanpassen.

Advertenties

Gelukkig kunnen we ook nog terecht bij onze twee creatieve opmakers Ingrid Handjes en Ingeborg Ruitenbeek. Zij bemoeien zich niet of nauwelijks meer met de lay-out van de redactiepagina’s en kunnen zich volledig richten op het opmaken van de advertenties van alle weekkranten van Enter Media, acht per week. Dankzij Pubble kunnen ze snel en efficiënt werken: het systeem verzamelt al het materiaal op de juiste plek, zorgt ervoor dat de advertentie op het gewenste formaat wordt opgemaakt en handelt allerlei andere tijdrovende handelingen af, zoals het versturen van een proefje naar de klant. Is de klant akkoord met plaatsing, dan zet Pubble de advertentie op de juiste plek in de krant. Ingeborg en Ingrid zijn dan allang weer met het volgende meesterwerkje bezig. Dit op de werkvloer van Enter Media ontwikkelde systeem (Pubble staat voor: Publish like Enter) levert een enorme tijdwinst op en wordt inmiddels bij tientallen uitgevers in Nederland gebruikt.

Tijd besparen

Toen Ingeborg in 2004 en Ingrid kort daarna bij Enter Media aan de slag gingen, bestond hun werk nog uit het betere digitale knutselwerk. Van losse blaadjes en plaatjes maakten ze de advertenties. "Sommige dingen moesten we namaken omdat het niet goed in te scannen was. Met het opmaken van een advertentie was je soms meer dan een uur zoet. Als we dat nu nog steeds op die manier zouden doen, konden we er lang niet zoveel maken als nu", zegt Ingeborg. En Ingrid: "Doordat we tegenwoordig veel tijd besparen door het werken met Pubble kunnen we die beter gebruiken. Zo is er onder andere meer tijd om aandacht aan de vormgeving en opmaak van de advertenties te geven. Zo is er ook meer tijd voor de specials die we maken en kunnen we ook andere uitgaves vormgeven en opmaken. Het werk wordt op deze manier gevarieerder en leuker!"

Met de komst van het Extra-magazine voor WeesperNieuws, BussumsNieuws, de Gooi en Eembode en Nieuwsblad voor Huizen kwam de redactionele opmaak deels terug. Deze magazines worden grofweg door de redactie ingekleurd, waarna Ingrid en Ingeborg er de creatieve finishing touch aan geven. "Dat blijven leuke onderdelen van het werk. De creatiefste klussen zijn het leukst, dat is nu eenmaal ons vak", vindt Ingeborg. Ingrid is het daar roerend mee eens. "Als je mij vraagt welke advertenties het leukst zijn om te maken dan zijn dat degene waarbij de klant ons de vrije hand geeft. Dan kijk ik bijvoorbeeld naar de stijl van hun website en trek dat dan door naar de advertentie."

Spitsuur

De komst van Pubble heeft ervoor gezorgd dat niet alles meer op het laatste moment samenkomt. Dat geeft iets meer rust en overzicht vlak voor de deadline. Toch blijft het uur voordat de krant naar de drukkerij gaat het drukste. Ingrid: "Er is altijd wel een redacteur die zijn stuk nog niet af heeft of een klant die zijn advertentie nog moet goedkeuren. Die druk voel je altijd. Maar dat geeft niks, want het hoort er gewoon bij." En Ingeborg: "Op onze afdeling komt alles samen, wij hebben met alle collega's contact. Ook dat vind ik belangrijk in je werk. We werken met een geweldige club mensen, de meeste kennen elkaar al heel lang. Hopelijk kunnen we binnenkort ook weer een gaaf teamuitje doen."

Naar de drukkerij

Is alles gecheckt en klaar? Dan worden de complete pagina’s met één druk op de knop naar de drukkerij verzonden. Sinds 2017 is dat de Koninklijke BDU in Barneveld. De volgende ochtend worden de kranten in afgepaste bundels in Weesp afgeleverd bij de bezorgers, die vervolgens de brievenbussen langsgaan.