Dertig jaar na de eerste editie praten we over veel meer dan alleen die goeie ouwe papieren krant.
Dertig jaar na de eerste editie praten we over veel meer dan alleen die goeie ouwe papieren krant.

Van maandblad naar dagelijks online

Tijd vliegt. 30 jaar geleden viel het
eerste WeesperNieuws op de mat.
In deze bijlage een blik achter de
schermen van ons veelzijdige
mediabedrijf.

WEESP Blij verrast raapten de inwoners van Weesp en omstreken op 29 april 1991 de allereerste editie van het WeesperNieuws van de mat. Boordevol met (de naam zegt het al) Weesper nieuws, geheel betaald van lokale advertenties. Een krant in een toen opvallend compact formaat. Nu verschijnt elke krant op dit ‘tabloidformaat’, maar dertig jaar geleden waren alle andere kranten nog twee keer zo groot. In de jaren die volgden, zouden we nog wel vaker vooroplopen.

De reden om met WeesperNieuws te starten, was een curieus gevolg van de Mediawet. Dat zit zo. Radio Weesp wilde begin jaren 90 beginnen met reclame uitzenden om zo eigen inkomsten te genereren. Ter bescherming van lokale uitgevers stelde de wet als voorwaarde dat omroepen hun reclame-inkomsten moesten delen met uitgevers. Radio Weesp en de uitgever van de toenmalige Nieuwe Weesper kwamen daar niet uit. Waarop Adri de Bruijn namens Radio Weesp zei: dan beginnen wij wel een krant.

WeesperNieuws was aanvankelijk een maandblad, uitgegeven door de Stichting Kabelkrant Weesp. De kabelkrant bracht elke dag op tv korte nieuwsberichten, het WeesperNieuws voegde daar langere artikelen, achtergronden en portretten aan toe. De kabelkrant was ook ontsproten uit Radio Weesp. Onze jonge redactie werkte nauw samen met radio en kabelkrant, zodat er al snel een journalistieke drie-eenheid ontstond waar de andere huis-aan-huisbladen die dertig jaar geleden ook in Weesp verschenen, niet aan konden tippen. Van de Nieuwe Weesper, het Weesper Weekblad, de Echo en het Goois Weekblad is alleen het WeesperNieuws overgebleven.

Voor het eerst op internet

WeesperNieuws professionaliseerde snel verder en in 1995 werd de uitgeverij overgeheveld naar Enter Media van hoofdredacteur en ondernemer Adri de Bruijn. Kleurenfoto’s kwamen al vaker voor, maar telefoneren deed je nog via een draad aan de muur en voor het laatste nieuws uit Weesp moest je wachten tot 18.00 uur, want dat was het tijdstip waarop de kabelkrant werd ververst en Radio Weesp begon. De opkomst van het nieuwe fenomeen internet pikten we snel op. Samen met het bedrijfsleven lanceerden we in 1999 de portal www.weesper.nl, waar we ook onze nieuwsberichten op plaatsen. De eerste reacties daarop kwamen van oud-Weespers overal ter wereld, die van verre ineens als eerste het laatste nieuws over hun oude stadje konden lezen. In Weesp bleef de kabelkrant nog eventjes de voornaamste dagelijkse lokale nieuwsbron.

Niets missen van Weesp 650

Het maandblad met eigen nieuws, achtergronden, paginagrote interviews en veel aandacht voor sport en cultuur was inmiddels niet meer weg te denken uit Weesp. In 1997 schroefden we de uitgifte op naar eens per veertien dagen, in 2004 begon de wekelijkse uitgifte. “Eindelijk een echte krant”, riepen we op de redactie. Hiermee openden we de weg voor de wekelijkse advertentiepagina van de gemeente Weesp, een mijlpaal voor een zichzelf respecterende krant. Bovendien wilden we niets missen van het grote feestjaar Weesp 650 in 2005, met wekelijks een of meer activiteiten. Ook voor onze redactie een onvergetelijk jaar.

Toonaangevend in krantenland

We breidden onze formule met succes uit in de regio. Tussen 2010 en 2015 kreeg WeesperNieuws in totaal acht knappe zusjes in Diemen en het Gooi. Om die kranten efficiënt te kunnen maken, ontwikkelde de aanstormende generatie softwareontwikkelaars een slim programma waarmee je alle processen van het krantenmaken soepel samenbrengt. Dat programma heet Pubble, is nu toonaangevend en helpt vandaag de dag uitgevers in heel Nederland bij het maken van in totaal 450 kranten per week. Een samenwerking van Enter Media en Koninklijke BDU leidde in 2017 tot een noodzakelijke opschudding van de uitgeversmarkt: lokale titels in onze regio gingen samen. Nu maken wij en onze collega's naast WeesperNieuws ook DiemerNieuws, BussumsNieuws, NaarderNieuws, MuiderNieuws, Nieuwsblad voor Huizen, Gooi en Eembode en Laarder Courant de Bel.

Alles veranderde

Voordat we de laatste zevenmijlsstap door onze eigen geschiedenis zetten, nog een kleine blik achterom. Want als er iets in de afgelopen tijd de boel op stelten heeft gezet, dan is het wel het internet. De snelheid, populariteit, mogelijkheden en dynamiek van onlinenieuws veranderde ook onze werkwijze. En hoe. We ontwikkelden een haarfijn gevoel voor het snelle nieuws online en de achtergronden in de krant. In Weesp is nu een generatie die bij WeesperNieuws niet denkt aan een papieren krant, maar het knopje met 'WN' op hun smartphone.

WeesperNieuws Extra

Dat internet brengt vele voordelen, maar vormt tegelijk de grote bedreiging: het lokt een deel van onze adverteerders weg, onze enige inkomstenbron. Hetzelfde internet biedt ons de kans om op een andere manier inkomsten te verkrijgen om de lokale journalistiek hoog te houden. Dat is WeesperNieuws Extra: nieuws, achtergronden en andere lokale verhalen die je nergens anders leest, exclusief voor leden. Ook hiermee lopen we voorop, want steeds meer lokale kranten in Nederland stappen over op een vergelijkbaar model.

Onze verschijningsvorm is in dertig jaar veranderd, maar onze doelstelling niet: goede en onafhankelijke lokale journalistiek in Weesp. De combinatie van adverteerders en betalende lezers is onze toekomst. De vele leden die we bij WeesperNieuws Extra al hebben mogen verwelkomen, bevestigen dat.