Aan het einde van het jaar reiken we de Weesper van het Jaar-award uit aan de persoon of club die de stad een stukje mooier maakt. In 2020 was dat de altijd ondernemende kroegbaas Pieter Kors.
Aan het einde van het jaar reiken we de Weesper van het Jaar-award uit aan de persoon of club die de stad een stukje mooier maakt. In 2020 was dat de altijd ondernemende kroegbaas Pieter Kors. Foto: Marieke van Veen

Iets bijzonders doen, we houden ervan!

Een editie met alleen maar goed nieuws, een tijdelijke verhuizing naar een winkel, het ondersteunen van lokale inzamelingsacties. Bijzondere kranten of opvallende dingen, we doen het graag. En daar winnen we soms ook nog een prijs mee.

WEESP Met gepaste trots schreven we op 14 april 2014 over onszelf op WeesperNieuws.nl. "Bij het WeesperNieuws stromen vandaag de felicitaties binnen. Gisteren werd aan het redactieteam de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek toegekend voor het langlopende, crossmediale verslag van de vervanging van de Weesperbrug in oktober 2013."

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Nederlandse Nieuwsbladpers (NNP), de landelijke organisatie van lokale nieuwsmedia. De jury bestond uit Joop Atsma, Lou Lichtenberg en Arie Verhoef. Lichtenberg, oud-directeur van het Stimuleringsfonds voor de Pers, zei namens de jury: "In de zeldzame en voor Weesp unieke operatie, waarbij de bijna 80 jaar oude stalen boogbrug in een avond vervangen werd door een nieuwe, zag de redactie van het WeesperNieuws aanleiding eens stevig in de mediabus te blazen. In de huis-aan-huiskrant was vooraf van alles te lezen over de historie van de oude brug en de aankomst van de nieuwe. In een 'bewaareditie' verschenen meerdere pagina's met een uitgebreid verslag, achtergronden en foto's van de operatie en interviews met toeschouwers. Bovendien versterkte de website WeesperNieuws.nl deze grootse aanpak door vele berichten op een frisse, uitnodigende wijze te brengen en daarbij ook nog optimaal gebruik te maken van specifieke mogelijkheden die de site biedt in de vorm van een webcam, een liveblog en een timelapse."

Stapje extra

En daar waren wij maar wat blij mee. "Een prachtige waardering voor het stapje extra dat wij vaak zetten. Niet alleen onze redactie, maar iedereen bij het WeesperNieuws en uitgever Enter Media. Deze prijs en alle felicitaties zijn dan ook voor ons allemaal."

Een prijs voor een prijs

Een jaar later kregen we deze prijs opnieuw toegekend. Dit keer voor de verkiezing van de Weesper van het Jaar. De jury waardeerde de vorm en presentatie, maar ook het initiatief zelf, omdat daarmee de bindende rol van een lokale krant in de samenleving werd onderstreept. Weer een jaar later werd de prijs toegekend aan onze collega's van BussumsNieuws, voor de serie waarmee de aanstaande gemeentefusie tot Gooise Meren werd ingeleid.

You better PINK

In 2017 deelde de NNP-jury een eervolle vermelding uit voor de portretserie van Weesper vrouwen die in het WeesperNieuws openhartig vertelden over hun strijd tegen borstkanker. Met die serie en andere publicaties genereerden we in 2016 bijna een jaar lang aandacht voor de Weesper inzamelingsactie You better PINK van Sandra van der Spuit en Tamara Schipper, die maar liefst 50.000 euro opleverde. We kwamen vaker in actie bij lokale inzamelingsacties, zoals in 2012 voor Victor, de hulphond van Caroline Vink (10.000 euro, twee keer het beoogde bedrag). In 1999 steunden we de actie 'Weesp voor Kosovo' die 60.000 euro opleverde voor hulp aan gevluchte Kosovaren.

Redactiewinkel

Bijzondere kranten of opvallende dingen, we doen het graag op z'n tijd. In 2008 maakten we bijvoorbeeld de 'goednieuwskrant'. Een editie met alleen maar verhalen over dingen die goed gingen in Weesp, want daar hadden we in dat sombere crisisjaar wel even behoefte aan. Bij ons 25-jarig bestaan blikten we niet terug, maar juist vooruit. Vijf jaar geleden maakten we een 'toekomstkrant', waarin de focus lag op de toekomst van Weesp en zijn inwoners.

Met genoegen denken we terug aan onze 'redactiewinkels'. We betrokken tijdelijk een leegstaande winkel in de binnenstad om zo nog dichter bij de lezers en het nieuws te komen. We hebben al drie van deze winkelavonturen achter de rug en het smaakt naar meer.

Onze eregalerij

Terug naar de verkiezing van de Weesper van het Jaar. Die is sinds 2015 een traditie. Aan het einde van elk jaar roepen we een persoon of organisatie uit die Weesp nog weer een stukje mooier heeft gemaakt. Dat leidde tot deze prachtige erelijst.


Afbeelding
Afbeelding