Een zelfportret van onze portretfotograaf.
Een zelfportret van onze portretfotograaf.

Dan wordt het spannend: waar komt Brian mee terug?

WEESP Bij onze nieuwsberichten staan vaak foto's die door de redacteuren zijn gemaakt of die worden aangeleverd. Dat is anders bij de Zaterdagportretten op WeesperNieuws Extra en in het magazine. Dat is het werk van Brian Elings.

Het is heerlijk samenwerken met Brian. Zodra we een afspraak hebben gemaakt voor het interview gooien we via de mail de naam en wat steekwoorden bij hem over de schutting. 'Paula de Kort. Ziet er altijd uit om door een ringetje te halen. Heeft drie enorme roze poedels. Voor komende zaterdag. Succes!' Zoiets. Brian maakt de foto op een later moment dan het gesprek plaatsvindt. En dan wordt het spannend: waar komt Brian mee terug? Dan hebben we het niet over de kwaliteit, want die is altijd onberispelijk. Maar Brian staat elke week wel weer voor een uitdaging. De foto's moeten zowel gevarieerd als herkenbaar zijn. De coronabeperkingen maken het er voor een fotograaf niet makkelijker op. Bij iemand thuis afspreken wordt zo veel mogelijk ontweken, dus vinden de shoots vooral in de frisse buitenlucht plaats. En zo kwam het dat Brian afgelopen halfjaar zijn apparatuur opstelde op de bouwplaats van de toekomstige Brede School Weesperrijk, op de oprit van de coronatestgarage van Hans Burggraaff en samen met Paula en haar abrikooskleurige poedels een rondje door het historische centrum van Weesp liep. Het is altijd weer leuk als we de foto's voor het eerst zien. En als we tekst en beeld vervolgens samenvoegen, valt alles op zijn plek.

Mensen zijn verreweg het leukst om te fotograferen, vindt Brian, die ook ondernemers fotografeert voor B2B, het bedrijvenblad van Enter Media. Zijn insteek is het hetzelfde. "Ik wil met beeld een verhaal maken. Ik ben creatiever dan veel anderen, dus ik zoek naar nét even iets anders. En ik heb meestal maar kort de tijd, hè. In een kwartier moet het erop staan."

Afbeelding