Dit soort opvallende advertenties van Bos Woninginrichting sierden lange tijd onze achterpagina's.
Dit soort opvallende advertenties van Bos Woninginrichting sierden lange tijd onze achterpagina's.

'Wie wil adverteren, doet dat nog steeds graag bij ons'

Zonder advertenties geen WeesperNieuws. Hoe stromen de advertentiepagina's al dertig jaar vol? En wat is het geheim van de kouwe hoek?

WEESP Wat hebben de Weesper winkels Zipper, Luijer, Wagenaar, Van Donk, Cor Mühl en Van Kassel en het elektrotechnisch installatiebedrijf Tijs Hooijer uit Nederhorst den Berg met elkaar gemeen? Ze plaatsten een advertentie in de eerste editie van het WeesperNieuws en dat doen ze dertig jaar later nog steeds.

De kracht van reclame zit 'm in de herhaling. Zo komt het dat je een krant (en in ons geval ook de kabelkrant) soms automatisch verbindt aan vaste adverteerders. IJzerhandel Van Amsterdam plaatste bijvoorbeeld vele jaren twee opvallende advertenties onder elkaar op de voorpagina, Sfeershop Wierper had een langdurig abonnement op de hoek rechtsonder op pagina drie, waar je vingers naartoe gaan als je de pagina wilt omslaan. De Rabobank liet meerdere kleine tekstblokjes door de krant zweven. En de vrolijke achterpagina's van Bos Woninginrichting vielen zo op dat wij er nog reacties op kregen toen deze advertenties allang niet meer in de krant stonden.

Meneer Van Kessel

"Nog steeds willen winkeliers en andere ondernemers die iets te melden hebben dat graag doen via het WeesperNieuws. Dat is iets waar we allemaal natuurlijk best trots op mogen zijn", zegt Myrna Bos. Ze is al meer dan twintig jaar het gezicht van het WeesperNieuws bij ondernemend Weesp. Haar eerste advertentie verkocht ze in 2000 aan Van Kessel Modeschoenen. Met ondernemer Henk van Kessel bouwde Myrna in de 12 jaar die volgden een uitstekend contact op en bleef hem, zelfs tot op de dag van vandaag, netjes Meneer Van Kessel noemen. "Persoonlijk contact en wederzijds vertrouwen: dat is het allerleukste van dit werk", zegt Myrna. Ze nam het stokje over van Cor van Willigenburg, die in de eerste tien jaar van WeesperNieuws de advertenties verkocht. Ook hij noemt het persoonlijk contact als mooiste onderdeel van dit vak. "Ik kwam in alle winkels, maakte een praatje en kwam al dan niet met een advertentie terug. Ik ging altijd fluitend naar mijn werk en ging 's avonds ook weer fluitend naar huis - of ik nu wat verkocht had of niet."

Succes in de kouwe hoek

Cor kon aan zijn collega's op de redactie smakelijk vertellen over zijn soms aandoenlijke, maar effectieve aanpak. Zo trok hij er met buiig weer juist op uit, want wie stuurde die arme vertegenwoordiger van het WeesperNieuws zonder advertentieopdracht terug de regen in? "Ik ga nog even de kouwe hoek in", zei hij dan op vrijdagmiddag en vertrok op het fietsje helemaal naar het industrieterrein, waar hij zijn inzet beloond zag met een advertentieopdracht die net even iets groter was dan de ondernemer vooraf in gedachten had. "Goh, ik laat je niet voor een kwart pagina heen en weer fietsen hoor, zeiden ze dan. Gaven ze mij een halve pagina mee." Cor kan er nog steeds om lachen. Toen hij 65 werd, ging hij met pensioen. In de tien jaar daarna bemande hij de de VVV-winkel, weer tien jaar later begon hij met zingen in Zeemanskoor De Baksmaten. Inmiddels is hij 86 jaar en naar eigen zeggen nog altijd "gezond maar arm, een slepende ziekte".

Cor en Myrna zien elkaar af en toe nog en praten dan bij. Samen hebben ze jarenlang de Weesper Watersportdag georganiseerd. Beiden hebben gemeen dat ze volledig varen op het verkooptalent dat ze van huis uit hebben meegekregen. Geen dure opleidingen, maar selfmade. Ook dat is iets dat je bij ons vaker tegenkomt.

Eerste opdracht meteen kwijt

Sterker nog, Myrna wist niet eens dat ze advertenties ging verkopen toen ze bij Enter Media mocht langskomen voor een kennismakingsgesprek. "Ik had wel administratief werk gedaan en het leek mij leuk om bij de kabelkrant en het WeesperNieuws te werken. Pas in het kennismakingsgesprek kwam naar voren dat ik misschien wel verkoper kon worden. Die eerste advertentie van meneer Van Kessel zal ik trouwens nooit meer vergeten. Ik had van hem het materiaal voor de advertentie al meegekregen. Dat waren allemaal losse, uitgeknipte plaatjes van schoenen plus een velletje met bijbehorende tekst en prijzen. Onze opmaak moest dat dan inscannen en er iets moois van maken. Maar terug op kantoor waren al die knipsels kwijt. Ik helemaal in paniek. Toen bedacht ik dat ik ook nog bij De Vuurtoren langs was geweest. En ja hoor, daar had ik ze laten liggen. Gelukkig lagen ze er nog."

Blije reacties

Het mooie aan adverteren is de win-win. De krant heeft inkomsten om van te bestaan, de adverteerder heeft zijn winkel vol. "Ik koester de vele blije reacties die ik heb gekregen van tevreden adverteerders. Of van de B2B-beurs en de vele andere zaken die we er in de loop der jaren bij hebben gedaan. Met z'n allen hebben we een mooi product neergezet dat in Weesp diepgeworteld is. Daar komt zeker wel iets van trots bij kijken."

Myrna Bos"Persoonlijk contact en wederzijds vertrouwen: dat is het allerleukste van dit werk."
Cor van Willigenburg"Altijd fluitend naar mijn werk en 's avonds ook weer fluitend naar huis - of ik nu wat verkocht had of niet."
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding