"Toen ik hier kwam deden we één krant in de veertien dagen, nu acht per week."
"Toen ik hier kwam deden we één krant in de veertien dagen, nu acht per week." Foto: Brian Elings

'Nee, dat zijn geen rustige middagjes'

Bij een uitgeverij kan het er hectisch aan toe gaan, zeker vlak voor de deadline. Waar je dat goed merkt is bij Stephanie Berentsen en Marjon de Heer op de afdeling die 'Sales support' heet.

WEESP "Ja, wat doen we hier eigenlijk...", lacht Stephanie. "Weet je dat ik daar nooit in één zin antwoord op kan geven. Het is overal en van alles."

Bij Stephanie en Marjon komen sales support, receptie, administratie en ledenservice van heel Enter Media samen. Dat betekent veelzijdig werk en contact met zo'n beetje iedereen: van de adverteerders en de lezers tot en met de redacteuren en de verkopers. "Het ene moment zet ik een banner online, dan check ik een krant in en daarna deel ik een lentebijlage in. Die veelzijdigheid vind ik heel leuk", zegt Stephanie, die eind dit jaar tien jaar bij Enter Media werkt. Er gaat geen krant de deur uit waar zij niet met een scherp oog is langsgegaan: zijn alle pagina's gevuld, zijn alle advertenties akkoord en kan dat familiebericht nog mee? Als dan vlak voor de deadline alles samenkomt, kan het weleens hectisch worden. "Nee, dat zijn geen rustige middagjes. Soms vlieg je van hot naar her om alles nog goed en op tijd in de krant te krijgen." Strakkere afspraken over het aanleveren van artikelen en advertenties zorgen ervoor dat de wildste kurkentrekkers inmiddels uit deze achtbaan zijn gehaald, maar dynamisch blijft het.

Diemen en Weesp

Samen met de eindredacteuren van de titels bepalen Stephanie en Marjon ook de omvang en de indeling van de krant. "Toen ik hier kwam werken, begonnen we net met Pubble. Daardoor werd het werk steeds makkelijker en werd er ook steeds meer mogelijk", zegt Stephanie. Thuis in Diemen leest ze soms eerder het WeesperNieuws dan het DiemerNieuws. "We komen hier 's zomers vaak varen en lezen graag over wat er in Weesp te doen is. Ook ben ik wel geïnteresseerd in wat er in Weespersluis allemaal komt."

De krant van belang

Vanwege het thuiswerken is het nu even anders, maar normaal gesproken zitten Stephanie en Marjon op kantoor tegenover elkaar. De laatste maanden bewaakt Marjon daar alleen het nu nog grotendeels verlaten fort (nog even volhouden allemaal). Ze tikt inmiddels de 25 jaar aan, als het om Enter Media gaat. "Toen ik hier kwam deden we één krant in de veertien dagen, nu acht per week", zegt Marjon. Van de ruim veertienduizend exemplaren die er van een editie werden gedrukt, was er in de beginjaren van Marjon altijd één exemplaar van groot belang. Dat stond er met pen ook opgeschreven: 'krant van belang'. In deze editie was nog wel meer met pen bijgeschreven. Cor van Willigenburg, later Myrna Bos en andere collega's van de verkoop schreven in die tijd nog bij elke advertentie welke prijs zij met de adverteerder hadden afgesproken en voor welk bedrag Marjon dus de factuur mocht opstellen. "Goh, 'de krant van belang'...", mijmert Marjon. "Nu is de facturatie met één druk op de knop gepiept."

‘We hebben dit toch maar mooi met elkaar opgebouwd’

Marjon heeft haar werk enorm zien veranderen. "Toen ik hier kwam, ging alles per fax, weet je nog?" De automatisering via Pubble neemt veel administratief werk uit handen. Daardoor kan Marjon nu in haar eentje de administratie van alle titels van Enter Media voor haar rekening nemen en daarnaast nog samen met Stephanie de complete binnendienst verzorgen.

Vinger aan de pols

Soms moet Marjon even een belletje plegen om een adverteerder op een te lang openstaande rekening te wijzen. "Dat is weleens moeilijk, want je weet dat het sommige ondernemers niet voor de wind gaat, zeker nu niet. Ik ben clement, maar wel met de vinger aan de pols." Het leukste aan het werk bij Enter is en blijft de gezellige samenwerking met alle collega's. "We vormen een hecht team en slepen elkaar erdoorheen als dat eens nodig is. We hebben dit bedrijf toch maar mooi met elkaar opgebouwd in al die jaren; dat vind ik echt mooi om te zien."

"Soms vlieg je van hot naar her om alles nog goed en op tijd in de krant te krijgen."