Al meer dan 100 jaar zit de kwekerij in Weesp
Al meer dan 100 jaar zit de kwekerij in Weesp Foto: Huyskweker Vechtwijck

Al meer dan een eeuw kweekt familiebedrijf Vechtwijck planten

WEESP Aan de lantaarnpalen, het stadhuis en de bruggen. Wie kent ze niet, de blauw-witte bloembakken van Kwekerij Vechtwijck die in de zomer de straten van het centrum opfleuren. Het familiebedrijf kweekt al meer dan een eeuw allerlei planten en bloemen in Weesp.

In 1919 kocht de overgrootopa van Jos van der Wurff een stuk land aan de ‘s-Gravelandseweg. Inmiddels zijn Jos en Karin van der Wurff de vierde generatie eigenaars van het familiebedrijf. In al die tijd is het bedrijf trouw gebleven aan zijn bestemming, alleen het aanbod is veranderd in de loop der jaren.

Van groenten tot perkplanten
Toen het bedrijf begon werd er vooral groente verbouwd, inmiddels staan de kassen vooral vol bloemen. Die verandering komt door de alsmaar veranderende markt, legt Jos uit. “Ooit is het bedrijf begonnen met groenten, mijn vader ging op een gegeven moment snijbloemen kweken en ik ben begonnen met perkplanten.”

Met de komst van de tuinplanten kwam er in de jaren 90 ook een winkel in de kas. Daarmee kwam er ook een verandering in de klandizie. Voor die tijd leverde het bedrijf vooral aan groothandels en niet aan particulieren. Maar inmiddels weten klanten uit de hele provincie de kwekerij te vinden. “Zoals mijn grootvader dat vroeger deed, daar kun je nu niet meer van leven. Zoals mijn vader dat deed ook niet meer. En in hun tijd kon je weer geen brood verdienen met wat ik nu doe. De markt verandert nu eenmaal.”

Hanging baskets
Met bijna zesduizend kubieke meter aan kas en daarnaast nog eens ruim tweeduizend meter scherminstallaties die erbij worden gebouwd, is het bedrijf in de eerste plaats een kwekerij. Tuinmeubelen zijn er dus niet te vinden, wel een heleboel verschillende planten. Onder Weespers lijkt er wel een favoriete aankoop te zijn: de bakken die ook het centrum sieren zijn erg populair. “Mensen vinden de kant-en-klare bloembakken en hanging baskets toch wel heel leuk. Die doen het heel goed. Daar hoef je verder zelf niet veel voor te doen, alleen water te geven. Kijk, sommige mensen vinden het leuk om zelf aan de slag te gaan met bloemen, andere hebben geen groene vingers. Maar dat maakt niet uit, want daar zijn wij voor.”

Vijfde generatie
Wie na Jos en Karin het bedrijf gaat overnemen, is nog niet bekend. “Mijn kinderen staan nog niet heel erg te trappelen. Maar voorlopig ga ik nog niet stoppen.” Of Jos nog veel veranderingen verwacht in de toekomst? “Grote veranderingen zullen er niet zijn. Uit Weesp zal ik nooit weggaan. Ik ben hier heel erg vastgegroeid en wij gaan gewoon door met waar wij mee bezig zijn. In de loop der jaren zal het assortiment misschien wel met de markt mee veranderen. Dat is de afgelopen eeuw zo geweest en dat zal de komende jaren niet anders zijn.”