Van de lezers

Tellen mensen mee?

Op 14 september 2021 wees de Commissie SOB het conceptbouwplan Weesperwerf terug naar het College van BenW wegens gebrek aan kwaliteit en vele vragen. De volgende dag verklaarde het college bij geschrifte van wethouder Vos in het GemeenteNieuws dit concept al tot een woonwijk en “Weespers kunnen trots zijn op hun nieuwe aanwinst". Een van de vele vragen betreft stellingen in de toelichting zoals deze over trillingen van het spoorvervoer: “In de eengezinswoningen op 32 meter afstand van het spoor kunnen met name op het zuidelijke deel van de kavel, nabij de Vechtbrug, incidenteel kleine overschrijdingen optreden van de streefwaarde in de nachtperiode. Afgaand op het huidige spoorgebruik (verdeling dag/nacht) zal dit hooguit 1 à 2 keer per week optreden. Dit is verwaarloosbaar.” (Van Riezen, blz. 20) Dit gaat over woningen.

Ook op 14 september jl. publiceerde het RIVM het rapport 'Wonen langs het spoor( 2013-2019)'. Dat gaat over mensen en wel mensen die binnen 300 meter van het spoor wonen. Het is een herhaalmeting die voortbouwt op een onderzoeksresultaat uit 2013. Het resultaat in 2021 is een bevestiging van de bevindingen uit 2013: 40% van die omwonenden ervaart ernstige hinder en 32% ernstige slaapverstoring door goederentreinen. Voor reizigerstreinen steeg de ernstige hinder van 8% naar 20% en de slaapverstoring van 6% naar 11%.

In vragen van het CDA is het college met deze gegevens geconfronteerd. Maar een reële reactie volgde niet, de normen moeten eerst maar eens worden aangepast.

In de jongste Commissie SOB, waarin ook gevraagd werd of de wethouder kennis had genomen van het onderdeel 'Problemen door meer vervoer per spoor' van Nieuwsuur (29/01-2022,16.45 uur), was er helemaal geen reactie van de zijde van de wethouder. Bij het maken van woningplannen mag er ook aandacht van het college verwacht worden voor de positie van toekomstige gebruikers. Maar die aandacht moet er zijn bij de gemeenteraad. Hij vertegenwoordigt hun belangen.

John van Baars, commissielid CDA Weesp.