Afbeelding
Foto: Ingrid Voet

Molenaar Suzanne Brakenhoff te zien in DocU: ZIJ IS MOLENAAR

Algemeen

WEESP De Gilde van Vrijwillige Molenaars bestaat 50 jaar. Om dat te vieren organiseert elke maand een provincie een evenement rond het molenaarschap. In februari is de provincie Utrecht aan de beurt. Afgelopen 5 februari organiseerde regio Utrecht -’t Gooi audiotheatertochten. Volledig in het teken van dertien vrouwelijke molenaars en ‘hun’ molens uit de regio. De deelnemende molenaars zijn geïnterviewd door RTV Utrecht die te zien zijn in de tweedelige documentaire: ZIJ IS MOLENAAR.

Suzanne Brakenhoff, molenaar bij molen De Vriendschap, doet hier ook aan mee. Zij is een van de tien molenaars die gepassioneerd vertellen over hoe ze gegrepen zijn door het molenaarschap, over het prachtige ambacht en over de molens waar ze werkzaam zijn. Er wordt in de documentaire stilgestaan bij het ambacht en de expertise die komt kijken bij het molenaarsschap. Centraal staat ook de rol van deze vrouwen bij de instandhouding van het Nederlands cultureel landschap: zonder molenaars geen molens.

Op 20 en 27 februari zendt RTV Utrecht de DocU: ZIJ IS MOLENAAR uit. ‘Vrouwen die in wieken klimmen, op klompen lopen en met zeilen slingeren’, dat is niet de eerste gedachte bij het woord molenaar. Maar in de regio Utrecht -’t Gooi begint dat steeds meer een vertrouwd beeld te worden, het is namelijk de regio met relatief de meeste vrouwelijke molenaars. In de 2-delige documentaire ‘ZIJ IS MOLENAAR’ zien we tien van deze, voornamelijk jonge vrouwen aan het werk.

De documentaire die is gemaakt in samenwerking met het Gilde van Vrijwillige Molenaars, wordt op  20 en 27 februari 2022 uitgezonden vanaf 08.00 uur op RTV Utrecht en online op de web en app van de omroep.