De Frans Halsstraat is vernoemd naar een van beroemdste schilders van Nederland.
De Frans Halsstraat is vernoemd naar een van beroemdste schilders van Nederland. Foto: Lejla Hulsebos

Ruim honderd Frans Hals-straten in Nederland

Algemeen

Weesp telt telkens meer straatnamen, allemaal met een eigen betekenis en geschiedenis. Straten waar je misschien al honderd keer doorheen hebt gelopen, al twintig jaar woont of waar je misschien nog nooit bent geweest. In de serie ‘Straatnamen van Weesp’ lichten we elke week een straat uit en kijken we naar de geschiedenis en oorsprong van de naam.

Oude Hollandse Meesters

Deze week gaat het over de: Frans Halsstraat. De straat ligt in de Schildersbuurt. Frans Hals was een van de beroemdste Hollandse schilders uit de Gouden Eeuw. Samen met onder andere: Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer en Jan Steen hoort hij bij de Hollandse Meesters. Frans Hals heeft, voor zover wij weten, waarschijnlijk nooit een bezoek aan Weesp gebracht. Hij heeft zo goed als zijn hele leven in Haarlem gewoond en ligt daar ook begraven. We zullen later dieper in zijn leven duiken. 

Portiekflats

Aan de Frans Halsstraat staan in totaal 48 adressen geregistreerd. De straat is redelijk oud. De woningen zijn in 1955 gebouwd en sindsdien zijn er geen nieuwe woningen meer bijgekomen. Dat d..