Afbeelding
Foto's: Martine van der Voort Fotografie

Operatie ‘Pad in de put’ weer in gang gezet

Algemeen

WEESP De zusjes Séphien (9 jaar), Florise (6) en Julieke (6) Hulst en vriendinnetje Anna van Odyck (9) hebben deze week de eerste padden gered uit de putten in de nieuwbouwwijk Weespersluis.

Weesp wordt flink uitgebreid door nieuwbouwproject Weespersluis. Er wordt gebouwd in de Bloemendalerpolder en dat is leefgebied van onder andere de bedreigde rugstreeppad, diverse kikkersoorten en de kleine watersalamander. Hier is veel om te doen geweest en nog steeds. In november 2020 stond in WeesperNieuws lezen dat de Raad van State vond dat er genoeg maatregelen waren getroffen om bedreigde diersoorten te beschermen die in de Bloemendalerpolder leven.

De praktijk laat iets anders zien. Vorig najaar heeft een groepje vriendinnen en zusjes, altijd op skates, nooit op schoenen, uit Weesp dagelijks talloze (bedreigde) rugstreeppadden, kikkers, salamanders en muizen uit de putten in de nieuwbouwwijk Weespersluis gered. De diertjes zijn daarna weer uitgezet in een daarvoor aangewezen natuurgebied.

Schepnetjes uit de schuur

Nu de paddentrek weer is begonnen, zijn de schepnetjes en emmers weer uit de schuur gehaald. De zusjes Séphien, Florise en Julieke Hulst zijn deze weer eens gaan kijken of er alweer padden in de put waren gevallen. En inderdaad, ze hebben drie rugstreeppadden en twee watersalamanders gered. En er zullen nog veel meer volgen als er actie wordt ondernomen. De meiden zullen dagelijks hun rondje ‘pad-in-de-put-check’ blijven doen en zo de dieren zo goed als het gaat proberen te redden.

Afbeelding
Afbeelding