Katinka Hilders krijgt van André Verheul een schild met de 14 kernwaarden.
Katinka Hilders krijgt van André Verheul een schild met de 14 kernwaarden. Foto: Marieke van Veen

De kernwaarden: “Laat ze nooit, nooit vallen”

Algemeen

WEESP - Een schild met de 14 kernwaarden van Weesp is dinsdag overhandigd aan de bestuurscommissie Weesp-Driemond. 

De kernwaarden zijn de kenmerken van Weesp die belangrijk zijn en behouden moeten blijven. Het historische karakter is een van de kernwaarden, net als onder meer: het gemeenschapsgevoel, een gemeentelijke organisatie die goed bereikbaar is en het open landschap rond de stad.

Wat Weesp Weesp maakt
De kernwaarden bepalen de identiteit van de stad, oftewel: de dingen die Weesp Weesp maken. De gemeenteraad heeft ze vastgesteld in 2017, om ervoor te zorgen dat ze ook na de overgang met Amsterdam overeind blijven. 

Dat is al deels gelukt. De kernwaarden zijn door Amsterdam onderschreven in het bestuurlijk akkoord dat met Weesp is gesloten.

Je moet ze kennen
Een groep Weespers vindt dat niet genoeg. “Ook de inwoners zelf moeten de kernwaarden kennen. Anders kun je ze niet behouden of verdedigen als dat nodig is”, zegt André Verheul, een van de initiatiefnemers. Daarom werd vorige maand het magazine De Stad Weesp huis-aan-huis verspreid. Daarin draait het om de kernwaarden. 

Herkenbaar
Als sluitstuk van deze missie werd dinsdag het schild overhandigd aan Katinka Hilders, de voorzitter van de bestuurscommissie. “Dit zijn de kernwaarden. Pak ze stevig beet - en laat ze nooit, nooit vallen!”, zei Verheul. Op dit schild staan dus de 14 kernwaarden, met eromheen de illustraties van het herkenbare leven in Weesp. Ze zijn gemaakt door grafisch kunstenaar John Somers uit Weesp.


Vanaf links: Jan van der Does, Katinka Hilders en André Verheul met het schild en Marten Snijder. Foto: Marieke van Veen

Altijd in beeld
Het is de bedoeling dat dit schild een plek krijgt in de ruimte waar de bestuurscommissie gaat vergaderen. Zo blijven de 14 kernwaarden altijd in beeld als de leden van de commissie hun beslissingen nemen en adviezen formuleren.

Stadsgebied
Deze bestuurscommissie komt in de plaats van de gemeenteraad en bestaat uit gekozen inwoners van Weesp en Driemond. Ze adviseert het stadsbestuur van Amsterdam voortaan over zaken die spelen in het stadsgebied Weesp-Driemond. Sommige dingen mag de commissie zelf beslissen.

Meer op WeesperNieuws Extra: Waarom moeten we de kernwaarden eigenlijk kennen?

Het schild met de kernwaarden van de stad Weesp. De illustraties zijn van John Somers.