Gefeliciteerd!

Dat is het eerste woord dat in ons opkomt als we je verwelkomen op deze krantenpagina die deze week in miljoenen – ja, je leest het goed! – Nederlandse gezinnen gelezen wordt. Net als al die andere huishoudens ontvang je elke week één of misschien wel meer huis-aan-huiskranten die je informeren over alles wat er in jouw straat, buurt, wijk, dorp of stad gebeurt. Het bestuur van de Nederlandse Nieuwsblad Pers (NNP) zet de week van 1 juli alle huis-aan-huiskranten en dus ook het WeesperNieuws in de schijnwerpers. Al meer dan 75 jaar staan we als NNP borg voor de kwaliteit van alle kranten die de bij ons aangesloten uitgevers elke week op je deurmat laten vallen. Ooit werd onze vereniging opgericht om de papierschaarste na de Tweede Wereldoorlog en het tekort aan fietsbanden van krantenbezorgers collectief op te lossen.

Tijden veranderen, de NNP gelukkig ook. We zijn uitgegroeid tot een professionele branchevereniging die uitgevers van lokale nieuwsmedia verenigt en, als de tijd daarom vraagt, door barre tijden (lees: de coronacrisis) loodst. We stimuleren kwaliteitsverbetering, zodat ook het WeesperNieuws een onmisbare informatiebron is en blijft. Vergis je niet, jouw lokale krant is een baken in een steeds complexer medialandschap. De krant informeert je als eerste over alle gebeurtenissen in je eigen woonplaats. Maar de krant is ook de hoeder van de lokale democratie. Hoe? Door de lokale overheid kritisch te volgen en door verslag te doen van gemeenteraadsvergaderingen waar wordt beslist over jouw woon- en werkplek. Voor de lokale overheid is de huis-aan-huiskrant een onmisbaar medium om jou, de burger, te bereiken en bij politieke besluitvorming te betrekken. 

De Dag van de Huis-aan-huiskrant wordt elk jaar op 1 juli gehouden. Gekscherend wordt de zomer die lonkt wel eens aangeduid als komkommertijd. Wat ons betreft mag die term de prullenmand in. Een goede redactie brengt ook in rustige tijden nieuws en actualiteiten. Het laatste nieuws over komkommers lezen wij liever in de reclameboodschappen van de groentezaak of supermarkt. Waarom? Advertenties zijn het bewijs dat ook plaatselijke ondernemers de huis-aan-krant willen ondersteunen en baat hebben bij een goed gelezen uitgave.

We wensen je deze week extra veel leesplezier. Besef tijdens het lezen dat het een voorrecht is elke week een leuke krant te ontvangen. Dat is een felicitatie waard.

Bestuur NNP

www.nnp.nl