Afbeelding
Foto: Stichting Vecht tegen ALS

Sponsoractie Vecht tegen ALS

Algemeen

WEESP - Op 3 september springt een groep zwemmers de Vecht in met als doel om zo veel mogelijk geld op te halen voor de Stichting ALS. Deze stichting bevordert onderzoek naar de dodelijke spierziekte ALS (amyotrofische laterale sclerose). Een van de deelnemers is Weesper haptotherapeut en waterrat Renske Harte-Sluman. Haar motivatie om mee te zwemmen is een heel persoonlijke: ze beloofde een goede vriend die aan deze progressieve ziekte overleed om zich zwemmend in te zetten voor de strijd tegen ALS. ‘En als ik iets beloof’, zegt Renske, ‘dan doe ik het ook!’

Renske roept zo veel mogelijk Weespers op om mee te helpen. Je kunt je opgeven om het traject van twee kilometer zwemmend af te leggen en je daarbij eventueel laten sponsoren (er zijn nog 61 dagen om te trainen!). Je kunt optreden als sponsor van een zwemmer of van een heel team en je kunt natuurlijk ook komen aanmoedigen vanaf de wal, of een combinatie hiervan. Alle informatie over de actie is te vinden op zwemmen.alsacties.nl/team/vecht-tegen-als of via Renske’s persoonlijke pagina zwemmen.alsacties.nl/actie/renske-harte-sluman-2 .

ALS is een genadeloze aandoening van de zenuwcellen die de spieren aansturen. Bij patiënten die aan de ziekte lijden gaat de werking van de spieren snel achteruit waardoor bewegen, eten, praten en uiteindelijk ook ademhalen steeds moeilijker wordt. Genezing is niet mogelijk en effectieve medicijnen bestaan (nog) niet. Na de diagnose leven patiënten gemiddeld nog maar drie jaren.  Daar moet volgens de 43 leden van de actiegroep Vecht tegen ALS verandering in komen: ALS moet de wereld uit!