Afbeelding
Foto: ANP

Nederlandse vakantieganger speelt in op huidige onzekerheden

WEESP Na twee coronazomers willen veel Nederlanders er de komende weken weer op uit om van een welverdiende vakantie te genieten. Door onder meer de inflatie en vluchten die worden geschrapt gaat dat niet helemaal zorgeloos. 

"Ondanks de huidige onzekerheden is drie kwart van onze leden zeker wel van plan om op vakantie te gaan", zegt Markus van Tol van de ANWB. De toeristenbond heeft onlangs onderzoek gedaan naar de vakantieplannen van hun eigen leden.

Hoewel verre reizen weer mogelijk zijn, blijkt uit het onderzoek dat vakantiegangers dichter bij huis blijven. Dit heeft te maken met de actuele situatie in de wereld. “Uit ons onderzoek is gebleken dat mensen hun vakantieplannen hebben aangepast door de oorlog in Oekraïne, de hoge brandstofprijzen en de inflatie”, zegt Van Tol. Zo'n 45 procent van de ANWB-leden geeft aan dat ook corona impact heeft op de plannen voor een trip. 

Dichter bij huis

Vanwege de oorlog mijden vakantiegangers Oekraïne en directe buurlanden en andere bestemmingen in Oost-Europa. Als gevolg van de inflatie gaan mensen minder vaak op zomervakantie. De Nederlanders die wel gaan, kiezen voor een ander soort vakantie of gaan minder ver weg. De mensen die hun vakantie dichter bij huis vieren, kiezen voornamelijk voor landen als Duitsland, Frankrijk of Nederland. “Nederland is als vakantieland door onze eigen inwoners al enige tijd herontdekt”, vertelt Frank Bijl van EuroParcs. “Door corona is men erachter gekomen dat ons land ook een prima bestemming is om op vakantie te gaan." Een kampeervakantie met eigen tent of caravan is deze zomer weer in trek, zegt Bijl. “Onze 2500 toercampingplekken zijn altijd redelijk snel bezet.”

Zo’n 10 miljoen Nederlanders hebben tussen juli en september vorig jaar overnacht in een accommodatie binnen de landsgrenzen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor corona, in 2019, sliepen in totaal bijna 8 miljoen Nederlandse gasten over dezelfde periode in een accommodatie zoals een hotel, huisje of camping in eigen land.

'Nederland is als vakantieland herontdekt'

In de provincie Noord-Holland verbleven vorig jaar zomer 1.406.000 Nederlandse gasten in een accommodatie. In 2019 lag dit aantal op 1.364.000. De populairste bestemming van Nederlanders die vorig jaar in eigen land bleven, was de provincie Gelderland. Die provincie verwelkomde in de zomermaanden net iets meer binnenlandse toeristen dan Noord-Holland, namelijk 1.431.000. De provincie Groningen was vorig jaar het minst in trek bij de Nederlandse vakantievierders.

Zwevende boekers

Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) ziet nog relatief veel ‘zwevende boekers' die geen plannen voor hun vakantie hebben, maar nog wel iets willen boeken. "Wij merken de laatste weken ook dat de huidige onzekerheden veel invloed hebben op wat te doen met de vakantie”, vertelt Elsje van Vuuren van de NBTC.

De problemen op Schiphol vormen tevens een grote bron van onzekerheid voor vakantiegangers. Zo kampt Schiphol met grote drukte door personeelstekort, waardoor het vliegveld genoodzaakt is om vluchten te schrappen. "Veel mensen zitten nog in het ongewisse of hun vlucht wel of niet doorgaat", zegt Baptiste van Outryve van Roompot. "In het verkeer op onze website zien wij dat mensen alvast bij ons naar een alternatief kijken voor als hun vlucht helaas niet doorgaat." Bijl van EuroParcs ziet dat mensen over het algemeen zo lang mogelijk wachten met het boeken van een vakantie. "Vroeger lag de boekingspiek in januari. Maar dat is niet meer zo. Mensen zijn nu afwachtend.”

Afbeelding