Een groene tuin helpt bij hemelwaterafvoer.
Een groene tuin helpt bij hemelwaterafvoer. Foto: Archief WeesperNieuws

Maak je tuin hoosbui-proof

WEESP Het nieuwste klimaatrapport van de VN is nog somberder dan eerdere rapporten. Het is pompen of verzuipen. Het WeesperNieuws zoekt uit wat er op dit gebied in Weesp gebeurt of nog gebeuren moet. Deze week: Rainproof Amsterdam.

Het klimaat verandert. Eerder schreef Manja Ressler over wat er in Weesp gebeurt om dit af te remmen. Maar ondertussen moet Weesp ook aan de slag met de veranderingen die al merkbaar zijn. Hoe houden we droge voeten?

WeesperNieuws sprak met Daniel Goedbloed van Rainproof Amsterdam. Rainproof is opgericht in 2014 door Waternet, dat zorgt voor de hele waterkringloop: drinkwater, riolering, grondwater, schoon oppervlaktewater en sterke dijken. Ondanks dat het aanpakken van klimaatverandering buiten het bereik van Waternet valt, is er toch veel mogelijk - zeker als ook de burger zich hiervoor inzet . Goedbloed: "Ons riool is op orde, we kunnen redelijk wat water afvoeren, maar die echte hoosbuien passen daar niet in. Dus moeten we ervoor zorgen dat dit water vertraagd naar het systeem gaat." Dat kan volgens hem door zo veel mogelijk tuinen te onttegelen en te vergroenen. Rainproof Amsterdam gaat nu ook de Weespers hierbij helpen.

De artikelen over de klimaatadaptie zijn te vinden op WN Extra.