Rietluipaard, een gevaarlijke naam voor een mot.
Rietluipaard, een gevaarlijke naam voor een mot. Foto: Jurrien Uiterwijk

Rietluipaard gesignaleerd

WEESP Een rietluipaard, een witte tijger en een gele tijger; je kunt ze zomaar in het wild tegen het lijf lopen bij Uitermeer. Echt! Of tegen het lijf… beter gezegd tegen de vleugels. Deze dieren behoren namelijk niet tot de big five van Weesp. Het zijn nachtvlinders.

Toen je de titel van dit artikel las, dacht je vast dat er een echt luipaard tussen het riet op Uitermeer sluipt. Het klinkt angstaanjagend: een rietluipaard. Maar het is een lief, klein motje. Net als de witte tijger en de gele tijger. Ook dat is geen groot wild, maar slechts nachtvlinders met pretentieuze namen. Ze komen allemaal voor bij Uitermeer en dat is dan wel weer bijzonder.

Vlinders op het witte doek

Vorige week is er bij Uitermeer ‘genachtvlinderd’ door Jurrien Uiterwijk van Vogelwerkgroep Het Gooi. “Bij de vogelwerkgroep is een fotografieafdeling, daar ben ik lid van. Wij doen vogelfotografie, vlinderfotografie en ook van insecten maken we foto’s. Als we nachtvlinders fotograferen dan gebeurt dat uiteraard ’s nachts. We noemen dat nachtvlinderen.” Hij vertelt dat hij een avond van 21.00 uur tot 3.00 uur bij Uitermeer is geweest, om de nachtvlinders vast te leggen.

“Dat doen we met een groot, wit doek en een kwiklamp. Die lamp geeft een soort uv-licht, waar de vlinders naartoe komen. Je kunt het vergelijken met een lantaarnpaal waar ’s avonds insecten en motten omheen vliegen. Ze komen dus op het licht af en gaan dan op het witte doek zitten. Dan kunnen we ze heel mooi fotograferen.”

Meer dan vijftig soorten

Jurrien legt uit dat het in Nederland niet goed gaat met de insecten. “Ook met de nachtvlinders gaat het slecht. Wij willen de vlinders die er zijn vastleggen. Uitermeer is daar een hele interessante plek voor. Het gebied is een beetje bosachtig, maar er is ook polder, water en rietland in de buurt. In elk gebied komen weer andere nachtvlinders voor en bij Uitermeer kun je dus van alles verwachten.”

Nachtvlinders zijn net als dagvlinders belangrijk voor het voedselaanbod voor vogels, vertelt de nachtvlinderaar. “Veel jonge vogels eten rupsen van nachtvlinders. Bovendien bestuiven vlinders bloemen, en dat doen nachtvlinders ook.”

Uitermeer 

Bij Uitermeer heeft Jurrien meer dan vijftig verschillende nachtvlindersoorten gespot. “Je kunt de groep nachtvlinders onderverdelen in families. Je hebt bijvoorbeeld spanners, motten, spinners, bladrollers en nog veel meer families. De spanners is een hele grote familie onder de nachtvlinders. Die rupsen ken je vast wel, die hangen aan een heel dun draadje in de boom. Ze spannen een draadje, daar komt de naam vandaan. Je hebt ook motten die een hele boom met draden en spinsels kunnen omhullen, dat is de stippelmot. Die heb ik trouwens niet gezien bij Uitermeer.”

Tijgers en luipaarden 

De witte tijger en de gele tijger zijn nachtvlinders uit de spinneruilenfamilie. Het rietluipaard hoort bij de familie van houtboorders. “Dit zijn best behoorlijke vlinders. Ze zijn vernoemd naar hoe ze eruitzien. De gele tijger is geel met zwarte stipjes, de witte tijger is wit met zwarte stipjes en het rietluipaard heeft ook bepaalde vlekken.”

Lees verder op Extra

Afbeelding
Dit is het zeldzame bosbesbruintje, waarvan er vorige week drie zijn gezien bij Uitermeer. - Foto: Jurrien Uiterwijk
De gele tijger dankt zijn naam aan zijn uiterlijk: geel met zwarte stipjes. - Foto: Jurrien Uiterwijk
De hagedoornvlinder, op het witte doek bij Uitermeer. - Foto: Jurrien Uiterwijk
De puntige zoomspanner. - Foto: Jurrien Uiterwijk