De foodtruck staat nu nog voor het restaurant, maar zal donderdag naar Frankrijk afreizen
De foodtruck staat nu nog voor het restaurant, maar zal donderdag naar Frankrijk afreizen Foto: Marinka Hilders

Met een foodtruck door Frankrijk: 'Het wordt een groot avontuur'

WEESP De 109e editie van de Tour de France is afgelopen vrijdag van start gegaan, maar voor Minevitus begint het donderdag 7 juli pas. Dan reist hij in een foodtruck af naar Frankrijk om te koken voor de televisieploeg van de NOS.

Minevitus werd voor deze klus gevraagd via Walter Siegers. Hij is een goede vriend en een vaste gast van het restaurant. Siegers is werkzaam in de media en zal ook meereizen met de karavaan. “Als je wordt gevraagd, streelt dat je wel”, vindt de chef-kok.

Daarnaast volgt Minevitus het wielrennen altijd en kan hij het dit keer van heel dichtbij meemaken. “Ik weet totaal niet waar ik aan begin, het wordt een avontuur. Dat vind ik ook heel leuk. Ik laat het op me afkomen en zie het allemaal wel.” Minevitus sluit samen met Siegers aan vanaf het moment dat de Tour in Frankrijk is. Vanaf dat moment rijden ze twee weken met de karavaan mee. Minevitus blijft in Frankrijk tot en met de laatste etappe op 21 juli, wanneer de wielrenners aankomen in Parijs. 

Minevitus gaat ervoor zorgen dat de televisieploeg dagelijks om 18.00 uur kan gaan eten. Hij zal iedere ochtend op een nieuwe locatie boodschappen doen om voor een groep van zo’n 25 à 30 man (”te overzien”) het diner te bereiden. “Ik heb een schemaatje gemaakt, zodat ik een klein beetje voor mezelf weet wat ik ga maken en welke basisspullen ik moet meenemen vanuit Nederland. Maar ik ga ter plekke op de lokale markt kijken wat er allemaal te koop is. Ik neem aan dat het allemaal wel goedkomt.”

Het zal voor Minevitus een heel andere ervaring worden dan hij gewend is uit het restaurant: “In Weesp vinden we het belangrijk dat mensen bij ons terecht kunnen om luxe uit eten te gaan. In Frankrijk wordt het geen culinaire aangelegenheid.” De televisiemakers zijn gewoon aan het werk en hebben geen tijd om heel uitgebreid te eten. ‘s Avonds maken ze op locatie afleveringen van het televisieprogramma 'De Avondetappe'. “Ze willen in ieder geval wel een toetje erbij”, vertelt Minevitus. “En ze krijgen misschien ook wel af en toe een voorgerechtje.”

De kok vindt het vooral belangrijk dat hij lekker kan gaan koken. “De gerechten worden gevarieerd en we proberen de streek te volgen. Als we bij de Pyreneeën zitten kan ik bijvoorbeeld een paella maken, of een bouillabaisse in de Provence.” De keuken is Minevitus goed bekend, aangezien hij in het restaurant al vanaf het begin af aan werkt volgens een concept dat geïnspireerd is door de Franse keuken. “Ik ga proberen om in dezelfde sferen te koken zoals ik dat hier doe. Er is hier in die 25 jaar nog nooit iemand weggelopen omdat het niet lekker was, dus ik heb er wel vertrouwen in”, lacht Minevitus. 

Hoe de weken er precies uit gaan zien, laat Minevitus op zich afkomen. “Het wordt bergje op, bergje af, en we kijken wel waar we terechtkomen. Het belangrijkste is dat de televisieploeg vanaf 18.00 uur kan aanschuiven voor het eten.” De 74-jarige chef-kok verheugt zich op het koken in de foodtruck: “Het is wel een bijzondere ervaring zo op mijn oude dag!”

Lees verder op Extra

De foodtruck is van alle gemakken voorzien
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding