Maud met haar twee nieuwste medailles.
Maud met haar twee nieuwste medailles. Foto: Brian Elings

Rennen

De Weespse Maud de Jong heeft een talent voor hard rennen. Afgelopen maand heeft ze twee gouden medailles aan haar collectie toegevoegd.

11

Mauds toetsweek is maandag net begonnen, maar ze heeft gelukkig wat tijd vrij kunnen maken om even te kletsen. Haar leven heeft de afgelopen tijd niet bepaald stilgestaan. In het weekend van 17, 18 en 19 juni won ze twee gouden medailles op het Nederlands kampioenschap voor jongeren onder de achttien. 

“Het NK was heel cool! Wel heel druk omdat ik meerdere afstanden deed.” Mauds specialiteit is de 800 meter, maar omdat ze toch op het NK zou staan, schreef ze zich ook in voor de 1500 meter. Voor veel mensen zullen 4 races in één weekend een behoorlijke uitdaging zijn, maar Maud vond dat prima te combineren. “Ik begon op vrijdagavond met de series voor de 800 meter.” De series zijn een soort voorrondes voor de echte finale: “Er doen eigenlijk te veel mensen mee voor in de finale, dus bij de series wordt er gekeken wie snel genoeg is.” Zaterdagochtend was de finale van de 800 meter, die ze won. Op dezelfde dag, maar dan ‘s middags, liep ze de series voor de 1500 meter. Zondag had Maud - logisch - vermoeide benen, maar ‘s middags won ze óók nog de 1500 meterfinale. 

Support

Met wedstrijden gaat er bijna altijd wel een ouder mee om Maud aan te moedigen. Bij het NK probeerden ze er allebei te zijn, maar het was een druk weekend, want Mauds zusje Benthe had ook wedstrijden. Sowieso zit de tribune meestal goed vol, want de ouders van alle andere atleten komen natuurlijk ook. Afgelopen weekend was voor Maud wel heel erg bijzonder: “Er kwamen veel vriendinnen kijken, want het was in Amsterdam!” 

Callroom

Maud is altijd wel een beetje zenuwachtig voor een wedstrijd en op het NK maakte de callroom veel indruk: “Ongeveer 10 minuten voor de wedstrijd ga je naar de callroom en daar moet je wachten tot je wordt opgeroepen. Maar je zit daar met iedereen op stoeltjes naast elkaar, dus dat is wel heel spannend. Bij de series en de finale van de 800 en de series van de 1500 was het heel gezellig, maar bij de finale van de 1500 was het helemaal stil. Niemand praatte met elkaar! Hoe langer je daar zit, hoe zenuwachtiger je eigenlijk wordt.”

Lees verder op Extra

'Winnen? Daar had ik echt niet aan gedacht'
Maud met haar twee nieuwste medailles - Brian Elings