Afbeelding
Foto: WeesperNieuws

Weesper boeren willen realistischer stikstofplan

Algemeen

Boeren in heel Nederland zijn boos vanwege de nieuwe stikstofwet die restricties oplegt voor de agrarische sector. Ook boeren uit Weesp laten hun stem horen. Wat betekent de nieuwe wetgeving voor boerderijen in de stad? We spreken Ton Post van de melkveehouderij aan de Keverdijk en Boy Griffioen, van de biologische boerderij aan de Lange Muiderweg.

Ton Post heeft een melkveehouderij aan de Keverdijk. Zijn ouders bouwden de boerderij in 1980 via ruilverkaveling op deze prachtige plek, pal tegenover het Naardermeer. Deze locatie kan het bedrijf nu echter duur komen te staan. Het Naardermeer is namelijk opgenomen in Natura 2000, een verzameling gebieden waarin de natuur gewaarborgd moet worden. Stikstof moet in deze gebieden volgens de nieuwe plannen van de overheid met 70% gereduceerd worden. 

Voor Post zou deze nieuwe regel betekenen dat van de 100 koeien die hij nu heeft, er nog maar 30 overblijven. “Dat is een doodsteek voor mijn bedrijf. De kosten gaan niet dermate zakken dat we levensvatbaar blijven. Dan komt het erop neer dat we moeten stoppen.”

‘Weesp is mijn stad’ Het rijk probeer..