Gisteravond stonden de landbouwtrekkers bij het stadshuis, Niet voor een blokkade, maar om in te spreken.
Gisteravond stonden de landbouwtrekkers bij het stadshuis, Niet voor een blokkade, maar om in te spreken. Foto: Robin Voorhamm

‘Jullie weten echt niet wat er staat te gebeuren’

Algemeen

Als de plannen van het kabinet voor stikstofreductie door de boeren doorgaan, dan blijft er van het boerenbestand in het buitengebied van Weesp niet veel over. Dat besef is gisteravond geland bij de bestuurscommissie stadsgebied Weesp.

“Voor u begint de vakantie, voor ons begint het grote wachten. Wachten op hoop, wachten op feiten en wachten op een eerlijk landkaartje.” Met deze woorden rechtstreeks uit haar hart had boerin Irmgard Wortel uit Weesp de bestuurscommissie meteen wakker.
 Zij en een aantal collega’s waren gisteravond naar het stadhuis gekomen om de bestuurscommissie eens haarfijn uit de doeken te doen wat de stikstofreductieplannen voor Weesp voor gevolgen heeft. Het was een beklemmend beeld.

De Naardermeer

Volgens de plannen die nu op tafel liggen moeten boeren in Weesp minimaal 47 en maximaal 95 procent minder stikstof uitstoten. De boeren die het zwaarst worden getroffen liggen het dichtst bij natuurgebied De Naardermeer (een Natura 2000-gebied),..