Collage: de waterlelies in de Oudegracht en een schilderij van Monet:/Le bassin aux Nymphéas (1919).
Collage: de waterlelies in de Oudegracht en een schilderij van Monet:/Le bassin aux Nymphéas (1919). Foto: Sophie Kerssemakers

Gratis te bewonderen: waterlelies

Algemeen

WEESP Mooi hè, de waterlelies in de Oudegracht. Zomaar gratis te bewonderen in Weesp. De Franse impressionist Monet was er ook dol op, hij maakte er een hele serie schilderijen van. In Weesp heeft hij nooit aan de waterkant zitten schilderen, maar hij woonde wel een tijdje in Nederland, in Zaandam en ook korte tijd in Amsterdam. Hier afgebeeld: een detail uit ‘Le bassin aux Nymphéas’ uit 1919. Dit schilderij is in privé-bezit en helaas voor ons dus niet te bezichtigen, andere doeken uit de beroemde waterlelie-serie bevinden zich in musea over de hele wereld, onder ander in Parijs, Londen en New York. 

Obsessie
In totaal legde Monet de waterlelies uit zijn tuin in Giverny (Frankrijk) meer dan 250 keer vast. Aan het eind van zijn leven deed hij dat uit zijn geheugen, want hij was door staar zo goed als blind geworden. De schilder, die naar eigen zeggen ‘nergens goed in was, behalve in schilderen en tuinieren’ was altijd obsessief met kleuren bezig. ‘Kleur is mijn daglange obsessie, vreugde en kwelling’. Het huis en de tuinen met vijver van Monet zijn in Giverny te bezoeken, maar voor een wereldklasse waterlelie hoef je Weesp niet uit.