Bouw schermen station start volgend jaar

WEESP De aanbesteding voor de realisatie van een geluidsscherm langs het spoor in Weesp is afgerond. Naar verwachting wordt er in 2023 gestart met de bouw. 

De nieuwe schermen zijn nodig omdat Weesp een belangrijk knooppunt is op het drukke traject tussen Schiphol en Lelystad. Het SAAL-traject (Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad) zal in de komende jaren steeds drukker worden, is de verwachting, waardoor de nodige aanpassingen nodig zijn. Zo komt er in de toekomst een dienstregeling waarbij de treinen hoogfrequent zullen rijden.

Treinvrije periodes

In drie treinvrije periodes in 2023 en twee in 2024 worden de huidige schermen ten noorden van station Weesp vervangen. De schermen zullen worden doorgetrokken tot aan de Hogeweyselaan, waardoor ook de woningen in de wijk Leeuwenveld en de nieuwe wijk in de Bloemendalerpolder van passende geluidswering zijn voorzien.

De omgevingsvergunning van het geluidsscherm is nog niet onherroepelijk, maar er zal wel dit jaar al worden gestart met voorbereidende werkzaamheden. Volgens de planning van ProRail kan er dan in de herfst van 2023 worden gestart met de bouw. 

Er is veel contact met de omwonenden. Buurtbewoners kunnen in gesprek met ProRail, de gemeente Amsterdam (voorheen Weesp) en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat middels de zogenaamde omgevingstafel. Dit najaar wordt wederom een omgevingstafel georganiseerd, waarin bewoners verder geïnformeerd worden over de bouw van het scherm.


Geen zomerdip bij Voedselbank

WEESP Bij voedselbank Gooi & Omstreken is er allesbehalve sprake van een zomerdip. “Normaal zien we in deze periode de cliëntenaantallen dalen, maar dat maken we nu niet mee.”

Vicevoorzitter Tom Hillemans meldt dat door de dure boodschappen en stijgende energieprijzen meer mensen een beroep doen op de voedselbank. De verwachting is dat er duizenden cliënten in het land bijkomen. “We zitten nu al maanden op een groei van zo’n vijf tot tien procent.”