Weesp spreekt zich uit over woningverdeling.
Weesp spreekt zich uit over woningverdeling. Foto: G.J. Schultz

Weesp breekt lans voor eigen woningzoekenden

WEESP De gemeente wilde de huisvestingsverordening van Amsterdam op 1 januari 2023 een-op-een laten gelden voor Weesp en Driemond, maar daar denkt de bestuurscommissie anders over omdat woningzoekenden uit Weesp en Driemond dan in de knel dreigen te komen. 

Het is de bedoeling van de gemeente dat de huisvestingsverordening die in Amsterdam geldt ook van toepassing wordt in stadsgebied Weesp/Driemond. Dat betekent onder meer dat onderwijzers, verzorgers en politieagenten voorrang krijgen in de hoop dat meer mensen in deze beroepen voor Amsterdam kiezen.
Daar kan de bestuurscommissie in meegaan, maar met andere delen van de verordening is er moeite. Vandaar de reactie: ‘Het Dagelijks Bestuur van stadsgebied Weesp/Driemond adviseert overwegend positief over het wijzigingsvoorstel van de huisvestingsverordening om diverse redenen.” Overwegend, maar dus niet helemaal. In de huisvestingsverordening zitten namelijk een paar addertjes onder het gras en die wil de bestuurscommissie eruit hebben.

Een van de problemen is dat er ongelijkheid ontstaat tussen Weesper en Driemondse woningzoekenden binnen het stadsgebied en dat wil de bestuurscommissie niet. Vandaar de volgende toevoeging aan het advies: "Er wordt een drempel opgeworpen voor Driemondse woningzoekenden die naar Weesp willen verhuizen, terwijl Driemonders ook niet op kernvoorrang kunnen rekenen binnen Driemond. De bestuurscommissie stadsgebied Weesp pleit voor het gelijktrekken van het beleid op het vlak van woningverdeling binnen het stadsgebied, waardoor Driemonders kans blijven houden op een woning in Weesp, en kans krijgen op een woning in hun eigen dorp."

De voorgestelde oplossing lees je op Extra