Clasien Pengel houdt hoop voor de toekomst
Clasien Pengel houdt hoop voor de toekomst Foto: Sophie Kerssemakers

Sientje durft door

Algemeen

Het is al drie jaar geleden dat Clasien Pengel haar antiek- en brocante-winkeltje begon aan de Nieuwstad. In een interview zei ze destijds dat er voor haar veel afhing van de maand december. We weten allemaal hoe het verder ging; de afgelopen twee jaren moesten ondernemers in december gesloten blijven. Sindsdien is het wikken en wegen geweest en het spaargeld is danig geslonken, maar Clasien laat zich niet kisten: de Winkel van Sientje gaat door.

Twee dames snuffelen rond in de winkel. Antieke kopjes en vintage tassen worden opgetild en weer teruggezet, de sieraden rinkelen op het prikbord als ze er met een vinger doorheen gaan. Dan wensen ze Clasien een goedemorgen en gaan huns weegs. Ze hebben niets gekocht. Een mijnheer komt informeren naar de antieke radio in de etalage. “Op internet kost hij het dubbele hoor”, zegt Clasien. Maar de mijnheer vindt hem te duur.

“Dat geeft niets”, zegt de eigenaresse van de winkel. “Tachtig procent van de mensen komt alleen maar even kijken.” Er zijn trouwe klanten die altijd weer iets van hun gading vinden in de rijke verzameling, maar over het algemeen is het een beetje te stil. De coronajaren hebben er lelijk ingehakt natuurlijk, en toen kwam..