De WInkel van Sientje is te vinden op Instagram en Facebook.
De WInkel van Sientje is te vinden op Instagram en Facebook. Foto: Sophie Kerssemakers

Clasien durft door, want: "Dit is wat ik het allerliefste doe"

WEESP Het is al drie jaar geleden dat Clasien Pengel haar antiek- en brocantewinkeltje begon aan de Nieuwstad. In een interview zei ze destijds dat er voor haar veel afhing van de maand december. We weten allemaal hoe het verder ging: de afgelopen twee jaren moesten ondernemers in december gesloten blijven. Sindsdien is het wikken en wegen geweest en het spaargeld is danig geslonken, maar Clasien laat zich niet kisten: de Winkel van Sientje gaat door.

Twee dames snuffelen rond in de winkel. Antieke kopjes en vintagetassen worden opgetild en weer teruggezet, de sieraden rinkelen op het prikbord als ze er met een vinger doorheen gaan. Dan wensen ze Clasien een goedemorgen en gaan weer. Ze hebben niets gekocht. Een meneer komt informeren naar de antieke radio in de etalage. “Op internet kost hij het dubbele hoor”, zegt Clasien. Maar de mijnheer vindt hem te duur.“Geeft niets”, zegt de eigenaresse van de winkel. “Tachtig procent van de mensen komt alleen maar even kijken.” Er zijn trouwe klanten die altijd weer iets van hun gading vinden in de rijke verzameling, maar over het algemeen is het een beetje te stil. 

De coronajaren hebben er lelijk ingehakt natuurlijk, en toen kwam er nog een financieel-economische crisis overheen. “Het is een lastige tijd, de boodschappen zijn duur." Zoals zoveel van haar collega’s heeft ook Clasien de reserves meer dan eens moeten aanspreken.

Ook in moeilijke tijden waren er altijd lichtpuntjes. Ze vertelt over vaste klanten die mooie spulletjes langs kwamen brengen. “Te mooi voor de kringloop, en we gunnen het jou." Of de jonge vrouw die zo goed begreep welke inspanning er geleverd moet worden om de winkel overeind te houden. “Ze was ontroerd,” zegt Clasien “maar ze kocht niks." Toch is de uitbaatster van Sientje niet gaan twijfelen over haar aanbod. Ze weet dat ze zich door de kwaliteit van haar spulletjes echt wel onderscheidt van de kringloop. “Geen plastic bakjes”, zegt ze fier. “En geen barsten.” 

“Ik heb enorm gewikt en gewogen”, zegt Clasien. “Op het moment gaat er meer uit dan in, en dat kan niet eeuwig doorgaan. Maar ik heb de knoop nu doorgehakt: ik kan dit niet opgeven. Dit is wat ik het allerliefste doe. Dit was de droom.” Allerlei alternatieven zijn de revue gepasseerd: een andere locatie, een andere aanpak, meer onlineverkoop. Een paar dagen erbij gaan werken als verzorgende, zoals ze ooit begonnen is. “Maar ik hou zo ontzettend veel van mensen”, zegt ze met een bijna schuchtere lach. Daarom weet ze het nu zeker: ze durft de toekomst aan. Een nieuw huurcontract met gunstiger voorwaarden en een nieuwe website moeten een nieuwe fase inluiden. Ze heeft goede hoop dat Weesp haar winkeltje ontdekt voor bijzondere tweedehandscadeautjes. "Ik heb ook cadeaubonnen," zegt Clasien, "dan geeft je iets blijvends en origineels, veel leuker dan een bos bloemen.” 

Dit jaar moet het gebeuren in de feestmaand december. Een derde jaar op rij sluiten, zou echt een nachtmerrie zijn. "Ik blijf geloven in dat wonder”, zegt Sien. Er liggen mooie cadeautjes voor bijvoorbeeld het dobbelspel waarmee veel families Sinterklaas vieren. En dan komt er een klant die een paar porseleinen kopjes laat inpakken, plus een paar antieke oorknopjes. En die dik tevreden het winkeltje verlaat.

Sientje laat zich niet kisten. - foto Sophie Kerssemakers