Afbeelding
Foto: WeesperNieuws

Fasehuis moet vertrekken

WEESP Het fasehuis aan de Oudegracht moet vertrekken. Het vertrek illustreert een grotere kwestie die al langer in Nederland speelt: specialistische zorg verdwijnt steeds meer. De jongeren kunnen hierdoor bijna nergens meer terecht. 

“De reden van vertrek is tweezijdig”, vertelt Daphne Beuker, zorginhoudelijk directeur bij het Forensisch Centrum voor Adolescenten. "Allereerst heeft deze zorgvorm een pand nodig met dubbele bestemming. Je moet er mogen wonen en hebt tegelijkertijd een zorg- of maatschappelijke bestemming nodig. Het pand voldoet hier echter niet aan. Er is daarom een handhavingsverzoek ingediend bij de gemeente." 

"Ten tweede is er veel commotie geweest om het pand. Buurtbewoners zagen de zorgvorm niet zitten en hebben stappen ondernomen naar de gemeente. We hebben ook een gesprek gehad met de gemeente en dat was eigenlijk heel goed. We hebben kunnen uitleggen wat voor zorg we bieden en hoe dat is ingebed in een veel groter geheel. We moeten het echt samen doen.” 

Maar de druk bleef: “Iedereen let heel erg op je. De jongens merkten dat ook en er ontstonden spanningen. Omwonenden bleven klachten hebben over vuilniszakken, overlast en brutale jongeren.” Al met al werd er een behoorlijk dossier opgebouwd. “Je zit daar dan niet meer fijn”, verzucht Beuker.

Beuker probeert ondanks alles positief te blijven, maar dat alle cliënten nu weer moeten verhuizen noemt ze schrijnend. "De jongens zaten eindelijk op een plek, nu moeten ze weer weg. Ik vind het echt heel jammer. Meerdere jongens hebben vrienden gemaakt of een vriendinnetje gevonden, ze hebben een baan en zijn hartstikke goed bezig. Ze hadden eigenlijk een soort basis opgebouwd - dat kost veel tijd - en nu moeten ze weer weg. Ze voelen dat ook echt: 'Wij mogen hier niet zijn.' Het is niet gelukt. Weer niet."

Lees verder op Extra

Er werd een behoorlijk dossier opgebouwd. ‘Je zit dan niet meer fijn.’