Te weinig handen voor zo veel Gouden Kalveren
Te weinig handen voor zo veel Gouden Kalveren Foto: Peter Mansfelt

Stop-motion film Knor bedolven onder prijzen

Algemeen

WEESP De Stop-motion film Knor is bij de uitreiking van de Gouden Kalveren bedolven onder maar liefst drie keer goud: beste regie, beste production design en - als eerste animatiefilm ooit - ook de hoofdprijs: Beste Film.

Knor is een stop-motionanimatie. Dit betekent dat een regisseur zijn beelden krijgt door poppen van klei of plastic beeld voor beeld vast te leggen terwijl de pop in elk beeld een net iets andere houding heeft. Door deze beelden achter elkaar af te spelen lijkt het alsof de poppen bewegen. Het verhaal gaat over het meisje Babs dat een biggetje voor haar verjaardag krijgt van haar opa. Dat lijkt heel lief maar opa heeft een verborgen agenda. De film is enorm enthousiast ontvangen en werd al meer dan 50.000 keer in de bioscoop gezien.

Director of Photography Peter Mansfelt, die zijn jeugd doorbracht in Weesp, laat weten verrukt te zijn over de drie prijzen. En er is nog meer reden voor vreugde aan de kant van de filmmaker, want inmiddels is ook bekend gemaakt dat Knor de Nederlandse inzending wordt voor de Oscar voor beste lange animatiefilm. Het is voor het eerst dat Nederland een stop-motionfilm inzendt. De Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie die de Oscars uitreikt, maakt op 24 januari bekend of Knor ook daadwerkelijk een nominatie krijgt.

Afbeelding