Team Wisperweide verzamelt E-waste
Team Wisperweide verzamelt E-waste Foto: Sophie Kerssemakers

Breng je e-waste naar Wisperweide

WEESP 'Wij zijn Dean Verhagen en Jelle Weststrate van de Wisperweideschool in Aetsveld. Onze school doet mee aan de landelijke inzamelactie van elektronisch afval, E-waste. (...) Zo willen wij helpen voorkomen dat oude elektronische apparatuur bij het normale afval terecht komt'. Was getekend, Dean en Jelle.

Enkele dagen na dit mailtje treffen we Dean en Jelle op hun school in Aetsveld. Op het kantoor van de directie ontsnappen de heren aan topografie terwijl ze vertellen over het project dat de groepen 7/8B en 8 samen uitvoeren. 

De groepen van juf Brenda en meester Jan-Pieter doen onder de naam Team Wisperweide mee aan de E-waste Race, een initiatief van Race against Waste dat moet bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie. Het is een wedstrijd tussen scholen waarvoor tot 13 oktober zo veel mogelijk elektronisch afval uit de buurt moet worden ingezameld. 

De scholieren hebben de taken verdeeld: Jelle en Dean zijn de verslaggevers en hebben uit dien hoofde contact gezocht met de collega’s van het WeesperNieuws. Jelle haalt zijn laptop erbij en wijst als een volleerde pr-man aan hoe het met de scores is gesteld en hoe het project in elkaar steekt. Het hoofddoel is natuurlijk het inzamelen van elektronisch afval, maar er lonkt ook een mooie prijs: een schoolreis. Iedereen heeft thuis nog wel kapotte of overbodige apparaten liggen met de intentie die naar een recyclestation te brengen. Maar feit is dat meer dan de helft van deze spullen uiteindelijk bij het gewone afval belandt. "Zonde," zegt Dean, "want er zit van alles in dat opnieuw gebruikt kan worden, zelfs goud.”

Lees het hele interview met Dean en Jelle op WeesperNieuws Extra