Co Woudsma
Co Woudsma Foto: Brian Elings

‘Ik woon in mijn hoofd’

Kunst & cultuur Zaterdagportret

Co Woudsma publiceerde onlangs zijn vierde dichtbundel. We spraken hem over het tot wasdom komen van een gevoelige jongen. Over het schilderen met woorden en rondkijken in het kleine om een beeld te scheppen van het grote: een blik in het hoofd van een dichter in dit zaterdagportret.

In de woonkamer van de dichter is het rustig. De vitrages zijn gesloten. Aan de wand prijken een ingelijst borduurwerk, enkele herdenkingsschotels en kunstreproducties die aan een oudere generatie toe lijken te behoren. Stapeltjes boeken en literaire tijdschriften zijn alomtegenwoordig, afgewisseld met prulletjes en spulletjes die getuigen van warme vriendschappen, een jeugdige geest en een zwak voor het speelse. 

Een groot geschilderd portret van de dichter hangt broederlijk boven een kleurige reproductie van het zomertafereel Grande Jatte van de Franse impressionist Seurat. De tijd lijkt hierbinnen wat langzamer te gaan dan buiten, getuige ook de stil in de hoek staande kamerplant. Je zou een tikkende staartklok verwa..