Afbeelding

‘Voeden kan hier’

Mensen

‘Voeden kan hier’, is het motto van organisaties, die het geven van borstvoeding willen stimuleren. Gemeenten kunnen beleid maken om het geven van borstvoeding te bevorderen en er zelfs een certificaat voor krijgen. Wat ik me wel eens afvraag: Wanneer heeft de gemiddelde lezer van het Weesper Nieuws voor het laatst een onbekende vrouw borstvoeding zien geven aan haar baby? Ik denk dat dat best een hele tijd geleden kan zijn geweest... Zijn er dan geen baby’s meer in onze omgeving? Nou ik dacht het wel! Sinds de Coronacrisis zijn er toch aardig wat nieuwe Weespertjes geboren. Maar… krijgen die zuigelingen ook wel eens in het openbaar de borst? Dat is best zeldzaam. Of niet soms? Borstvoeding geven in het openbaar lijkt een soort taboe.

Naast mijn huisartsenwerk, werk ik regelmatig (op donderdagen) in Gebouw Gezondheidszorg in Weesp. Ik ben dan jeugdarts voor de GGD Amsterdam. In de wachtkamer van het consultatiebureau zie ik moeders de borst geven. Ik raad dat ook aan, na een vaccinatie van de baby: Niets is daarna zo troostend, als de moederborst, zeggen wetenschappers wel. Ook afgelopen zondag in de kerk kreeg een baby borstvoeding. Dus het kan wél.

Onze samenleving lijkt vervreemd geraakt van de gedachte dat vrouwenborsten moedermelk kunnen geven. Weesp vormt hierop bepaald geen uitzondering. We denken vaak dat wij het als Nederlanders best wel goed doen in de wereld. Toch? Nou dat valt met het geven van borstvoeding nogal tegen. In landen als bijvoorbeeld Turkije, Hongarije en Noorwegen wordt aan baby’s van drie maanden veel meer borstvoeding gegeven (meer dan 80%) dan in Nederland (rond 50%). Landen als Hongarije en Estland hebben een enorme stijging laten zien de afgelopen jaren. Van laag (<50%) naar hoog (>80%). Het kan dus wel verbeteren…

Stimuleren van borstvoeding is misschien ook iets voor onze gebiedscommissie, door Weesp officieel borstvoedingsvriendelijk te laten worden? Weesp en Amsterdam zijn tot nu toe geen borstvoedingsvriendelijke gemeentes. Maar dat kan veranderen. Dan worden baby’s, die de borst krijgen in openbare ruimtes, weer een normaal verschijnsel in Weesp. Voeden kan hier, wordt dan zoals het hoort: Gewoon.

Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: tekstschrijver Nora Schenk.