‘Zelfvoorzienendheid staat onder druk’

De bereikcijfers mogen dan weliswaar uitstekend zijn, er tekenen zich wel wolken af aan de horizon. Deze worden met name veroorzaakt door de alsmaar stijgende papierprijs en de energiecrisis. Jolanda de Rijk, directeur Enter Media en kersvers NNP-bestuurslid, is ‘enorm blij ’ met de gepresenteerde cijfers. “We dachten het wel, maar het is mooi om het bevestigd te zien. Dat geeft onze sector vertrouwen.”

Om er meteen aan toe te voegen dat de uitgevers van lokale kranten (binnen de NNP: huis-aan-huiskranten en betaalde nieuwsbladen) voor grote uitdagingen staan. “We zijn altijd een zelfvoorzienend medium gebleven, maar die zelfvoorzienendheid staat onder druk. Het zou ons helpen als we hierin gesteund worden. Dat is nodig om journalistiek te kunnen groeien en ons kwalitatief te verbeteren.”

Werk aan de winkelRick den Besten, hoofdredacteur van Kontakt Mediapartners en eveneens NNP-bestuurslid, beaamt dat. “De uitkomsten van dit gezaghebbende onderzoek laten zien dat onze sector er toe doet. Andere onderzoeken bevestigen dat beeld alleen maar. Dit betekent overigens niet dat we achterover kunnen leunen. Het bereik is uitstekend. Ook het waarderingscijfer is zeker niet slecht, maar dat kan beter. Werk aan de winkel dus. We doen ons uiterste best, maar zoals de markt nu is kunnen we dat niet alleen.”

www.nnp.nl