Dory (rechts) met een van de kinderen van Home of Hope.
Dory (rechts) met een van de kinderen van Home of Hope. Foto: Eigen foto

FAS-kinderen worden aan hun lot overgelaten

WEESP Dory Heuseveldt is net terug uit Zuid-Afrika. Dit land is haar tweede thuis. Maar niet vanwege de adembenemende natuur en de Big Five. Haar hart gaat uit naar de zelfkant van dit land, dat deel waar toeristen vaak geen weet van hebben. 

Als specialistisch ambulant ondersteuner bij Sherpa begeleidt Dory volwassenen met een verstandelijke beperking, armoede, verslaving, psychiatrische problematiek, eenzaamheid en andere grote problemen. Een veeleisende baan, dus het zou begrijpelijk zijn als ze zich na werktijd met luchtiger zaken bezighoudt. Maar nee: ook haar vrije tijd steekt ze in het verbeteren van mensenlevens, alleen dan voor inwoners van Zuid-Afrika. 

Denk je aan zuid-Afrika dan denk je aan de natuur en de Big Five. In dit land komen de vijf machtigste zoogdieren ter wereld in het (beheerde) wild voor: de leeuw, de olifant, de buffel, de neushoorn en het luipaard. Een jeepsafari door de wildparken staat bij veel mensen hoog op het verlanglijstje. Maar het land heeft ook een andere kant: achter het voor toeristen opgetrokken gordijn leven veel kinderen onder hartverscheurende omstandigheden. 

De Weespse schetst: "Kinderen zitten daar verwaarloosd en uitgehongerd langs de weg. Ze zijn beschadigd door alles wat ze hebben meegemaakt. Ze gaan niet naar school. Wat voor toekomst heb je dan?" Zes jaar geleden stapte de Weespse in haar eentje op het vliegtuig, met in haar tas het adres van Home of Hope dat ze van een kennis had gekregen. Ze wist niet waar ze terecht zou komen en wat ze ervan moest verwachten. 

Op Extra vertelt Dory over het kindertehuis, de zorgboerderij en de winkel waar ze bij betrokken is