Laag inkomen? Laat je toeslag niet liggen.
Laag inkomen? Laat je toeslag niet liggen. Foto: PR

Laat je toeslag niet liggen

Algemeen

REGIO De Belastingdienst stuurt weer berichten uit naar mensen die nog huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget moeten terugbetalen van vóór of tijdens corona. Lukt terugbetalen niet? Vraag een betalingsregeling aan of vraag hulp. 

Tijdens de coronacrisis heeft de Belastingdienst mensen die nog te veel ontvangen toeslagen moesten terugbetalen hier niet aan herinnerd. Sinds de coronamaatregelen zijn afgebouwd, vraagt de afdelinng Toeslagen mensen weer te beginnen met terugbetalen. Om het iets eenvoudiger te maken is er een nieuwe betalingsregeling van 24 maanden. Mensen die nog toeslag moeten terugbetalen over de periode 2017 tot maart 2022 hebben - als het goed is - hierover een brief ontvangen.

De Belastingdienst wil voorkomen dat mensen verder in de problemen komen. Coert Kleijwegt, algemeen directeur Toeslagen benadrukt: “Sommige mensen kunnen de toeslag niet terugbetalen in 24 maanden. Dat begrijpen we. Vraag ons dan om hulp. U kunt een persoonlijke betalingsregeling aanvragen. Dat kan op toeslagen.nl/teveelontvangen. Daarbij staat een video met uitleg. Staat uw vraag niet op onze website? Of komt u er niet uit? Maak dan via toeslagen.nl/teveelontvangen een afspraak bij de BelastingTelefoon of bij een Belastingkantoor. Of vraag om hulp bij een organisatie bij u in de buurt, zoals de Geldzaak.” 

Evie Pasmans, helper bij de Geldzaak: “Kijk welke hulp er in de buurt zit. Mensen kunnen met en zonder afspraak terecht en de hulp is gratis. Vragen die we bijvoorbeeld krijgen zijn: ‘Waarom moet ik eigenlijk toeslag terugbetalen? Of kan ik nog wel rondkomen als ik terugbetaal in 24 maanden?’ We helpen mensen dan op weg en kijken zo nodig mee in Mijn toeslagen. Of we verwijzen door naar een andere helper in de buurt, zoals de gemeente.”

Meer informatie over het terugbetalen of weten waar u in de buurt terecht kunt voor persoonlijke hulp? Kijk op toeslagen.nl/teveelontvangen.

Lukt het niet om terug te betalen en zijn er geldzorgen? Kijk dan op geldfit.nl/toeslagen voor passende hulp in de buurt.