De Amsterdamse ombudsman adviseert bestuurders de wijk in te gaan en om klachten serieus te nemen.
De Amsterdamse ombudsman adviseert bestuurders de wijk in te gaan en om klachten serieus te nemen. Foto: WeesperNieuws

Ombudsman adviseert bestuurders op pad te gaan

Algemeen

WEESP Door de fusie met Amsterdam heeft Weesp sinds kort ook de beschikking over de ombudsman voor Metropool Amsterdam, Munish Ramlal. Er komen vooral veel klachten binnen over het geringe vertrouwen in de politiek.

Munish Ramlal presenteerde zichzelf (en impliciet ook zijn team met 26 medewerkers) aan de bestuurscommissie stadsgebied Weesp/Driemond. In 2021 heeft de ombudsman in totaal 1.779 klachten ontvangen over de gemeenten Almere, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Landsmeer, Waterland en Zaanstad. Het aantal klachten is lichtelijk gedaald ten opzichte van voorgaande jaren, waarschijnlijk mede als gevolg van minder fysieke spreekuren van de ombudsman in coronatijd. De complexiteit van de klachten is daarentegen wel toegenomen.

In Amsterdam, verantwoordelijk voor het merendeel van de ingediende klachten, werd in 2021 het meest geklaagd over parkeerboetes. Met name over naheffingsaanslagen en disproportioneel hoge boetes waardoor bewoners in de problemen komen. Daarnaast waren bewoners niet tevreden over de eerstelijns klachtenbehandeling, vooral in het sociaal domein. In de klachten valt op dat gemeente Amsterdam snel in de juridisch-technische stand springt. Die blik op rechtmatigheid belemmert het zicht op rechtvaardigheid en menselijkheid. Ook komt uit de klachten naar voren dat de gemeente Amsterdam mensen met geldproblemen niet altijd effectief bedient, terwijl die groep de hulp van de overheid juist het meest nodig heeft. 

‘Ga actief de wijk in’

“Wat hard nodig is, is dat gemeenten – en met name Amsterdam – ‘beter luisteren, leren en doen’. Geen woorden, maar daden. Raadsleden, bestuurders en ambtenaren, kom uit de raadzaal en achter de computer vandaan, ga actief de wijken in om te luisteren en te begrijpen wat er in jouw stad speelt en baseer daar je beleid en uitvoering op. Hoor je bewoners klagen over geluidsoverlast, inspraak of afval in de stad? Speel dan geen mooi weer, maar ga op onderzoek uit. Een klacht is gratis advies,” aldus Ramlal.