Afbeelding

Najaarsconcert Chamber Music Weesp

Algemeen

WEESP - Chamber Music Weesp, de klassieke muziek-organisatie in Weesp die volgend jaar haar 10-jarig bestaan viert, organiseert weer een mooi concert in de Van Houtenkerk.  Op dit novemberconcert maken de zeer expressieve celliste Anastasia Feruleva en en de veelgevraagde pianist Frank van de Laar hun opwachting, geflankeerd door violist Joris van Rijn (concertmeester RadioPhilharmonisch Orkest) en Weesper altvioliste Simone van der Giessen (Elias String Quartet).

Het concert is op zaterdag 26 november, Van Houtenkerk Weesp, aanvang 20:00 uur. De toegangsprijs is i.v.m. de huidige financiële situatie verlaagd naar € 20,- en voor jeugd: € 5,-. Zie voor tickets en meer informatie www.wcmf.eu.

Op het programma staan van Robert Schumann het Adagio en Allegro (opus 70) voor cello en piano, de sonate voor cello en piano in d klein van Claude Debussy, De serenade in D groot opus 8 voor strijktrio van Ludwig van Beethoven en na de pauze de vier delen van het pianokwartet nummer 3 in c klein opus 60 van Johannes Brahms.

Over het programma:
Brahms - Adagio en Allegro, op. 70 was oorspronkelijk geschreven voor hoorn en piano, maar door Schumann zelf al uitgegeven in een versie voor cello of viool. Hij schreef dit stuk in 1849, een periode waarin hij al onderhevig was aan de heftige stemmingswisselingen die hem enkele jaren later tot een zelfmoordpoging dreven. Twee kanten van Schumann komen hier om beurten naar voren. In het lyrische Adagio klinkt de diepzinnigheid en fijngevoeligheid van ‘Eusebius’. In het wilde en gepassioneerde Allegro dat volgt is ‘Florestan’ te horen. Kort voor het vurige slot klinkt nog heel kort een herinnering aan het Adagio. Echtgenote Clara noemde dit werk “precies de muziek waarvan ik houd: briljant, fris en gepassioneerd.”
Debussy - Deze cellosonate uit 1915 wekt de indruk van een soort collage van muzikale ideeën, vaak zuiver klankeffecten, klankbeelden, die dan weer overstemd worden door nieuwe gedachten die niets met het voorgaande te maken hebben. In de slechts 12 minuten durende sonate passeren alle kleuren van de cello de revue.
Beethoven - Deze Serenade is het tweede werk voor strijktrio dat Ludwig van Beethoven (1770-1827) als jonge componist schreef, kort nadat hij in 1795 van Bonn naar Wenen was verhuisd. Het is één van de weinige voorbeelden van Beethoven als componist van “lichte” muziek voor een gezellige avond.
Brahms - In 1853 maakte de twintigjarige Brahms (1833 – 1897) kennis met Robert en Clara Schumann. Het echtpaar was enthousiast over de veelbelovende componist, en Clara voegde meteen pianomuziek van Brahms toe aan haar concertrepertoire. Hij werd een gewaardeerde huisvriend van de Schumanns. In 1855 werd Robert na een zelfmoordpoging opgenomen in een psychiatrische kliniek, waar hij in 1856 overleed. Brahms werd steun en toeverlaat voor Clara en haar zes kinderen, en verklaarde Clara zijn liefde. Clara had zeker warme gevoelens voor de veel jongere Brahms, en bewonderde zijn muziek, maar tot een huwelijk is het nooit gekomen.Het pianokwartet opus 60 wordt vaak het “Werther kwartet”genoemd, omdat Brahms zelf in een begeleidende brief bij dit kwartet aan zijn uitgever suggereerde dat op de cover van het album een jongeman met een pistool tegen zijn hoofd afgebeeld kon worden, zoals de jonge Werther die zichzelf doodschoot vanwege zijn ongelukkige liefde voor een getrouwde vrouw. (tekst Maaike Zimmerman) 

Concerten in 2023: concert op zaterdag 28 jan 2023 Nieuwjaarsconcert / zondagmiddag 12 maart 2023 15.00 uur concert voor duo piano / Jubileumeditie Weesp Chamber Music Festival 2023 13 – 16 april 2023 ‘Dansen op de Vulkaan’.